Ulynulo 54 let od upálení Jana Palacha. Jeho památku si připomněli i v Mělníku, kde studoval na gymnáziu

16. leden 2023 16:00

Před 54 lety se na pražském Václavském náměstí upálil student Jan Palach. Chtěl vyburcovat rezignovanou společnost k odporu proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 a komunistické totalitě. Právě dnes si toto výročí připomínají lidé v Mělníku, kde Jan Palach studoval gymnázium. Pietního aktu se zúčastnil i náš reportér Radek Duchoň.

"Naproti základní škole v Jungmannových sadech, kde bylo dříve gymnázium, na kterém Jan Palach studoval, je socha nazvaná pocta Janu Palachovi. Před ní je několik desítek lidí. Kromě místních obyvatel jsou tady také studenti, ale i návštěvníci města a politici. Zazněla státní hymna, hosté a politici teď mají proslovy a za chvíli položí k památníku květiny a věnce. A atmosféra je tady velice pietní," popisuje zahájení pietního aktu reportér Českého rozhlasu.

Obyvatelé města a pozvaní hosté si také připomněli památku dalších lidí, kteří za svobodu zemřeli. "Například si tady všichni připomněli Romase Kalantu. Ten se upálil v Kaunasu v roce 1972 kvůli podobným důvodům jako Palach. Stal se protisovětským národním hrdinou, bylo mu jenom 19 let. Lidé se zde také samozřejmě zmínili o Janu Zajícovi. To byl český student, který spáchal sebevraždu po vzoru Jana Palacha. Upálil se na protest proti normalizaci a cenzuře."

Čtěte také

Lidem, kteří by se chtěli o Janu Palachovi dozvědět více, mohou navštívit Všetaty, městys, který leží asi sedm kilometrů od Neratovic. Právě tam je od roku 2019 otevřený Památník Jana Palacha. Stavba je zajímavá tím, že se dovnitř vchází Železným hranolem, který je do domu z boku doslova vražedný. Tento klín znázorňuje podle projektantů hranu zla, ale i to, jak Palachův čin rozdělil společnost.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio