Umělci posprejovali budovy v centru Prahy. Chtějí upozornit na nedostatek legálních ploch pro graffiti

23. září 2019 12:44

Umělci v noci posprejovali některé budovy v centru Prahy. Graffiti jsou třeba na obchodním domě Kotva nebo na Tančícím domě na Jiráskově náměstí. Asi dvacítka streetartových umělců tím upozorňuje na nedostatek legálních ploch ve městě. 

Na Tančícím domě je posprejovaný jeden sloup. Autorkou je výtvarnice Lucie Jindrák Skřivánková. Ona a dalších asi 20 umělců chtěla touhle noční rychloakcí upozornit na to, že legálních ploch na tento typ malby je ve městě málo.

Graffiti na Tančícím domě i ostatní díla, která vnikla v noci, jsou legální. Nachází se totiž na budovách soukromé společnosti PSN, která dala umělcům k dispozici přes 190 metrů čtverečních. Na Tančícím domě malba zůstane natrvalo, stejně jako třeba na obchodním domě Kotva. Na jiných místech ale umělci použili speciální spreje, malbu podle nich smyje třeba prudký déšť.

Akci ocenil třeba náměstek primátora Petr Hlaváček ze Spojených sil pro Prahu. Pak také jeho stranický kolega, radní pro majetek Jan Chabr. Takzvaný street art podle nich dokáže oživit nevzhledné kouty města. Ale jen v případě, že se jedná o uměleckou tvorbu. Oba by v budoucnu chtěli podpořit rozšíření legálních ploch ve městě. Jen pro srovnání - podle statistik, které zveřejnili umělci, je v celém Česku jen 42 legálních ploch. Třeba ve Francii je jich asi 200, v sousedním Německu ještě jedenkrát tolik.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio