Únavový syndrom si mnoho lidí uvědomí po návratu z dovolené

14. září 2022

Stálý pocit únavy provází mnoho lidí. Někdo se z letní dovolené vrátil odpočatý, někdo jiný má naopak pocit, že dovolenou ani neměl a stále cítí únavu. Důvodem může být špatně naplánovaný odpočinek, ale také únavový syndrom.

Nejčastějším důvodem přetrvávající únavy je jednoduše krátká dovolená. Za pouhý týden nebo dva si nestačíme pořádně odpočinout tak, jak bychom potřebovali.

Vždy se říkalo, že se tělo tři týdny vzpamatovává z pracovního procesu a teprve čtvrtý týden se dostane do takového klidu, že skutečně regeneruje a dovolená plní svůj účel. Ovšem takto dlouhé pracovní volno si málokdo může dovolit.

Důležité také je, jak jsme volno prožili

Je prokázané, že oproti lidem, kteří pouze pasivně leží někde na pláži, ti, kteří měli aktivní dovolenou v přírodě a mají z ní mnoho různých krásných vjemů, mají pocit, že dovolená trvala déle a jsou také více odpočatí.

Je na každém, jakým způsobem své volno prožije a jak bude po dovolené odpočatý. A to se týká i víkendů. Aby se zamezilo pokračování únavy, i o víkendu je nutné změnit stereotyp a opustit stresové prostředí. Nejlépe odjet někam ven do lesa, odpočívat a rozhodně nepokračovat po týdenní práci v nějaké namáhavé činnosti.

Únava i po kvalitní dovolené signalizuje vážný problém

Pokud byla dovolená kvalitní a dlouhá a přesto se po návratu cítíme unaveni, je na místě zajít za praktickým lékařem, aby vyšetřením zjistil, jestli za únavou není nějaký zdravotní problém či organická příčina.

Může se totiž jednat o únavový syndrom související s EB virózou, která postihuje játra a způsobuje také infekční mononukleózu. Játra jsou jako nepárový orgán tím nejdůležitějším, co v těle máme.

Při oslabení jater tělo čelí vleklé silné únavě, kterou je ale potřeba do určité míry přemoci ozdravným pobytem na čerstvém vzduchu a procházkami v přírodě. Ale také dostatečným přísunem vitamínů skupiny B, ovoce a zeleniny i správnou dietou. Na játra jsou podpůrné i další preparáty, ale právě pohyb na čerstvém vzduchu je v rámci léčby nejdůležitější a urychlí celkovou regeneraci.

Spustit audio

Související