Unikátní figuríny koní, dřevěná autíčka a zvuk orchestrionu. Letenský kolotoč se znovu roztočí v červenci

21. únor 2022

Restaurátoři vrací slávu jednomu z nejstarších kolotočů v Evropě. Dřevěná atrakce z konce 19. století stojí vedle Letenského zámečku v Praze. Šestnáct let se netočí, termínů, kdy se to mělo změnit, jsme slyšeli už několik. Teď to ale vypadá, že první lidé by se mohli svézt letos v červenci.

„To nejhorší máme dokončené. Ta statická část je stabilizovaná, teď už si jenom hrajeme s tou vizuální a tvarovou stránkou,“ konstatuje restaurátor Jiří Kmošek. Podlahu sice kolotoč ještě nemá, ale trámy, na kterých bude držet, už se točit můžou. „Doufám, že já a můj tým budeme první, kdo se bude moct na kolotoči roztočit,“ směje se.

Opravený kůň Blesk z Letenského kolotoče

Letenský kolotoč patří Národnímu technickému muzeu. Původně měl fungovat už teď v únoru, práce ale zastavila zima i covid 19. Pro veřejnost ho chce muzeum otevřít v létě. „11. července kolotoč roztočíme. Je to velmi zajímavé datum, protože přesně před 128 lety dostal kolotoč první kolaudaci zde na Letné,“ potvrzuje ředitel muzea Karel Ksandr, který má k dispozici i kopii stavebního povolení. „Je tam například uvedeno, že kolotoč se uváděl v pohyb tlakem obíhajícího sluhy. A pro nepohodlnost zařízení tohoto zřídí pan majitel zařízení pohyb strojní.“

K jízdě na kolotoči budou mít lidé i stylový hudební doprovod. Muzeum totiž pořídilo podobný orchestrion, který tam kdysi stával. Jízdu si můžou užít děti i dospělí, vybírat budou ze čtyř autíček nebo devatenácti figur koní. Největší unesou až 120 kilogramů živé váhy.

autor: Marie Veselá
Spustit audio