Univerzita třetího věku na Masarykově univerzitě v Telči

21. červenec 2006
Trendy

Můžu s radostí konstatovat, že máme k dnešnímu dni 30 přihlášek. Univerzitou máme stanovenu možnos obsadit 60 míst, výuka bude probíhat vždy v pátek, v podvečerních hodinách a je to logické vyústění působení Masarykovy univerzity v Telči, protože i v tyto termíny bude současně probíhat výuka bakalářského studia a ti samí profesoři, kteří tam budou přednášet, budou také působit na Univerzitě třetího věku.

Máte-li tedy chuť se vzdělávat a patříte mezi tak trochu starší generaci, je to jedinečná příležitost. Přijímání studentů je stále otevřené. O tom, co je ke studiu potřeba jsme mluvili s Barborou Haškovou, která má Právě Univerzitu třetího věku na starosti.

Hašková: Na Masarykově univerzitě je toto studium určeno pro seniory s dosaženým středoškolským vzděláním a důchodový věk. To jsou jediné naše podmínky pro zájemce. Za akademický rok proběhne 12 přednášek.

Budou si senioři odnášet nějaký diplom?

Hašková: Ano, získají osvědčení o absolvování studia. V Brně je studium čtyřleté, tady proběhne tříletý kurz ukončený slavnostní promocí.

Skládají studenti zkoušky?

Hašková: Zatím u nás posluchači zkoušky v základním programu neskládají, stačí splnit docházku na 75 procent.

Podle kancléře Masarykovy univerzity Brno Jiřího Nantla, není Univerzita třetího věku jenom okrajovou činností školy. Nabírá stále na rozměrech a je prý srovnatelná s podobnými aktivitami v zahraničí.

Nantl: Chceme mít asi 1300 účastníků seniorů, včetně Telče a už z toho je vidět, že se jedná o jednu z priorit univerzity, počet studentů se blíží jedné menší fakultě.

Univerzita také hledá cesty, jak do Telče dostat i různé mezinárodní konference a vědecké programy. Problém je prý ale v nedostatku ubytovacích kapacit, které chce škola ve spolupráci s městem a podnikateli brzy vyřešit. Masarykova univerzita v Telči má více než 250 studentů. Pusobí tady filozofická a ekonomicko-správní fakulta.

autor: haj
Spustit audio

Více z pořadu