Upřímný

5. říjen 2004

Upřímnost nám v posledních týdnech zaplavila republiku. Zatím jen na billboardech, ale třeba se to rozšíří. Popovídáme si dnes o slovech upřímný, upřímně a upřímnost, zapátráme si v jejich jazykovém zákulisí.

Nejprve si jako obvykle povíme něco o významu těchto slov. Slovník spisovného jazyka českého uvádí, že slovo upřímný má dva významy. Za prvé je upřímný "jednající zpříma, otevřeně, bez přetvářky, nezastírající své smýšlení" a za druhé je podle slovníku upřímný "myšlený, cítěný, konaný bez přetvářky, s opravdovostí, srdečností". V definicích obou významů se objevuje slovní spojení "bez přetvářky", ale zatímco v prvním významu jde o především o pravdivost, o opak pokrytectví a falše, ve druhém hraje roli i kladný vztah k ostatním, tedy srdečnost. Máte pravdu, pokud si myslíte, že rozdíly mezi oběma významy slova upřímný, jak je uvádí slovník, jsou velmi malé. Přesto ale myslím můžeme říct, který z obou významů byl prvotní, který byl dříve. K tomu nám pomůže etymologie, původ slova upřímný. Jde o výraz složeny z předpony u- a základu vzniklého z přídavného jména přímý. Toto adjektivum má také více významů, podle Slovníku spisovného jazyka českého celkem pět, s naším slovem upřímný nejvíc souvisí ten, který slovník uvádí jako čtvrtý. Přímý, nebo také říkáme rovný, je totéž jako otevřený, upřímný. Na přímou otázku můžeme dát přímou odpověď, jednat se dá přímo., neboli rovně, a mnozí mají kromě přímé povahy také přímý pohled. Jsou to takříkajíc rovní. Přímost je tu velmi blízko pravdivosti, tedy prvnímu významu slova upřímný. Souvislost si uvědomíme ještě lépe u neupřímnosti a nepřímosti. Staří Čechové říkali "to je úmysl neupřiemý", tedy neupřímný, nepřímý, klikatý, falešný.

Michal Novotný

O původu samotného slova přímý by bylo dlouhé povídání, mám tu místo jen na to, abych řekl, že výraz přímý ve významu rovný souvisí se slovy vpřed a přední. Původní význam slova přímý asi byl dopředu směřující.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.