Úspěšné vyléčení meningitidy závisí na rychlém odhalení nemoci

26. květen 2021

Meningitida – neboli zánět mozkových blan, je velmi nebezpečné a záludné infekční onemocnění. Není-li zahájena včasná léčba, může způsobit velmi vážné dlouhodobé následky či dokonce smrt. Projevuje se vysokou horečkou, světloplachostí, celkovou schváceností, pocením a krutou bolestí hlavy. Některé z těchto problémů ale mohou signalizovat i jiné nemoci, mimo jiné silnou chřipku.

Úspěšné vyléčení meningitidy závisí na rychlém odhalení nemoci. I v domácím prostředí je možné zkusit jednoduchý úkon, který odhalí vysokou pravděpodobnost propuknutí infekce. Postižený se pokusí pohnout hlavou tak, aby měl bradu na prsou, anebo aby si v sedě položil čelo na koleno. V případě, že zánět mozkových blan už propukl, pacient většinou tento jednoduchý úkon vůbec nezvládne. Na nic pak nečekejte, přivolejte záchrannou službu na lince 155 a odjeďte co nejdříve do nemocnice, aby se infekce co nejdříve správně zaléčila.

Zablokovaná páteř vs. bolestivě ztuhlá krční páteř jako důsledek nemoci

Někdy hlavu na klíční kosti nebo čelo na kolena jednoduše nezvládneme díky zablokované krční páteři. Pokud je dotyčný postižený meningitidou, úkon nezvládne především díky kruté bolesti. Spolu s nesnesitelnou bolestí hlavy se ale u postiženého projevuje i vysoká horečka, světloplachost, celková schvácenost i zmatenost, poruchy vědomí, ale také může trpět zvukoplachostí nebo třesem končetin. Projevy jsou velmi individuální.

S meningitidou vždy co nejdříve do nemocnice

V případě potvrzení nemoci vždy následuje hospitalizace. Ze všeho nejdříve se musí na infekčním oddělení zjistit, co je skutečnou příčinou onemocnění. Za vznikem infekce mohou být nejen bakterie, ale i viry, plísně nebo améby. Důležité je podle nálezu nasadit co nejdříve co nejrazantnější a správnou léčbu.

Dále už ale záleží na každém, jak tuto záludnou nemoc zvládne. U meningitid mohou být i komplikace a následky mohou být velmi vážné. Po prodělání meningitidy může být postižený pacient snáze unavitelný a má opakované bolesti hlavy, mohou se objevit i epileptické záchvaty, parézy, obrny apod. Bohužel, tato infekce hrozí po celý rok. Před virovými a plísňovými meningitidami není žádná prevence. Jediná možnost ochrany je před bakteriální meningitidou způsobenou streptokoky nebo meningokoky. A tou je očkování.

Spustit audio

Související