Úsporný tarif se promítne do záloh. Distributoři elektřiny informují zákazníky o nových rozpisech plateb

27. září 2022 09:00

Všem domácnostem se od 1. října sníží zálohové platby za elektřinu. A to díky úspornému tarifu. Dodavatelé o změnách právě v těchto dnech informují své zákazníky. Jenomže někteří z nich už teď mají nejasnosti v tom, na jak velký příspěvek mají nárok. Na první pohled totiž dostanou víc ti, kteří elektřinou jen svítí, než ti, kteří elektřinou i topí.

Distributoři začnou započítávat svým zákazníkům do vyúčtování od prvního října jednorázový příspěvek za elektřinu. Kolik to bude, záleží na distribuční sazbě, domácnosti, které elektřinou jen svítí, dostanou tři a půl tisíce korun.

Čtěte také

Ty, které elektřinou svítí i topí, nebo mají tepelné čerpadlo, dostanou dva tisíce. Díky úspornému tarifu se domácnostem odpouští také poplatek za obnovitelné zdroje. „Což zajistí všem domácnostem slevu 599 korun za každou spotřebovanou megawatthodinu elektřiny,“ potvrzuje mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka.

To znamená, že například při průměrné spotřebě v rodinném domku 15 megawatthodin ročně, domácnost získá 15 krát 599 korun – tedy téměř 9 tisíc korun. Respektive o takovou částku se opět sníží vyúčtování.

Příspěvek se připíše automaticky

Distributoři příspěvky promítnou do pravidelných zálohových plateb automaticky, třeba společnost Innogy informuje své zákazníky prostřednictvím emailů, dopisů nebo v jejich online zákaznických účtech. Pražská energetika rozeslala svým zákazníkům SMS zprávy, podrobnosti najdou i ve svých online účtech. Podobně je na tom třeba i ČEZ.

Čtěte také

Těm, kteří platí za elektřinu prostřednictvím služby SIPO, bude automaticky stržena nižší částka. Pokud mají lidé nastavené platby za elektřinu prostřednictvím trvalého příkazu, mají dvě možnosti.

Tu první vysvětluje mluvčí PRE Karel Hanzelka: „Pokud si takový zákazník chce ponížit své zálohy, je nutné, aby nás kontaktoval. A po dohodě s námi si je snížil. To znamená, že třeba částku 3500 korun může rozpočítat do následujících pěti, deseti záloh.“

Nebo může platit stejné částky jako doposud a počkat si na konečné vyúčtování a případný přeplatek si nechat vrátit na svůj účet.

Spustit audio

Související