Útulný

27. duben 2005

Za jedno z nejhezčích českých slov já pokládám slovo útulný. Příbuzná slova tulit se, přitulit se, stulit se a přítulný se mi také dost líbí. Další příbuzný, výraz útulek, mě už tolik nevzrušuje. Nemusíte se mnou souhlasit, citové vztahy ke slovům jsou záležitost hodně individuální a na krásu či ošklivost jazykových jevů nejsou žádná objektivní kritéria. V každém případě si teď můžete vyslechnout povídání o jazykovém zákulisí slova útulný.

Podle Slovníku spisovného jazyka českého toto přídavné jméno znamená za prve příjemný k obývání, působící milým, klidným dojmem, za druhé pak - knižně - příjemný vůbec, libě, mile působící; v tomto významu může být útulné například teplo. Slovník pak uvádí ještě dva významy výrazu útulný. Dříve mohl být útulný i člověk a myslelo se tím, že ten pán byl přívětivý, ta žena vlídná, milá nebo také přítulná. Poslední význam slova útulný uváděný slovníkem je nesmělý, bázlivý, což už je hodně daleko od toho, jak slovo chápeme dnes. Ještě dál je ale význam, němž se slovo útulný používalo někdy v 16. století a dříve. Objevuje se totiž v latinsko-českém slovníku Jana Vodňanského z roku 1511 s významem potutelně lstivý. V Machkově etymologickém slovníku se u slova útulný uvádí poznámka "výtvor Jos. Durdíka". Protože filozof, estetik a také překladatel a básník Josef Durdík žil v letech 1837 až 1902, nemůžeme tuto poznámku brát úplně doslova, Durdík slovo, které je ve slovníku z šestnáctého století, nemohl v devatenáctém století vytvořit, ale s největší pravděpodobností mu dal jeho dnešní význam, Durdík byl první, kdo to slovo použil v souvislosti s prostředím; před ním se používalo jen jako charakteristika osob.

Michal Novotný

K Josefu Durdíkovi se ještě vrátím, slovo útulný totiž není jediné jím vytvořené slovo, teď jen pár slov k příbuznému slovesu tulit se. Praslovanské tuliti znamenalo vinout, ohýbat. Kdo je přítulný, rád se k někomu vine. Jak praslovanské slovo vzniklo, odborníci přesně nevědí. Říká se, že do příbuzenstva by mohla patřit slova choulit se, možná toulat se, také další podle mne krásné slovo culit se by prý mohlo patřit do rodiny.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.