Už máte vánoční dárek pro vašeho domácího mazlíčka?

23. listopad 2021

Těmi nejpočetnějšími domácími mazlíčky a kamarády jsou psi a i když slovu dárek nerozumějí, radost z něj mají a umějí dát najevo. Jen neumějí napsat Ježíškovi.

A teď jde o to, jakým vánočním dárkem nebo pochoutkou je překvapit a potěšit. Stánky na trzích, regály v supermarketech i pulty specializovaných obchodů doslova přetékají všemožnými lákadly – od míčků přes gumová kuřata až k barevným textilním uzlům, najdete speciální psí piškoty i vepřová ouška.

Pořídíte nějakou i poměrně drahou záležitost, ten váš pes ji očichá, odtáhne do kouta a víc se s ní nezabývá. Velmi dobrou pomocí je test – třeba u někoho na návštěvě nebo mezi pejskaři vyzkoušet, jak se ta či ona hračka vašemu psovi zamlouvá a máte vyhráno. Rozhodně se vyplatí hračku prozkoumat, jestli se z ní například snadno neuvolňují malé části, které pak mohou nadělat paseku v trávení.

Pes

Složitější je to s výběrem pamlsků – například ta zmíněná vepřová ouška. Ani tomu nejlepšímu chovateli a  páníčkovi bezpochyby moc nevoní, ale psům voní přímo neodolatelně a poskytnou jim i dost zábavy při cupování. Problém ale může vyvstat – taková pochoutka se většinou  dováží a vy nemáte povědomí o to, jak dlouho zásilka cestovala a za jakých teplotních a hygienických podmínek, kolik a jaké chemie obsahuje. Volte raději pochoutky balené a od renomovaných výrobců.

A nakonec si vzpomeňte, že pokud chcete svému psovi udělat zaručenou radost, dejte mu svůj čas, buďte s ním. Čas je to nejcennější, co můžeme druhému dát – a to zdaleka neplatí jen pro čtyřnožce.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.