Už za měsíc budou Vánoce! Středočeská města o víkendu nabízejí koncerty a adventní setkání

24. listopad 2017

Adventní setkání, koncerty nebo také soutěž o nejlepší guláš a štrůdl nabízí poslední listopadový víkend ve středních Čechách. Na své si přijdou i milovníci deskových her nebo automobilových veteránů.

Ekocentrum Zahrada v Mladé Boleslavi dnes nabízí předvánoční zábavu – otevře se totiž „Skřítkova adventní dílnička“ a vyrábět se budou věnce a svícny z čerstvého chvojí a přírodních ozdob. Přinést si musíte 4 svíčky a stuhu ve vaší oblíbené barvě. Dílna je vhodná pro děti od 10ti let a dospělé.

I Kladno se dnes naladí na Vánoce. Pořádá totiž od čtvrté hodiny odpolední „Rozdělovské adventní setkání“. Těšit se můžete na rozsvěcení vánočního stromu, zpívání Malých Zpěváčků ze základní školy Moskevská a zahřeje vás teplý čaj a vánočka.

Městské muzeum Velvary dnes připravilo vernisáž výstavy Violy Benešové s podtitulem Průhledy. Expozice nabízí obrazy, grafiky, šperky ze skla i kovu a další kousky. V secesním sále muzea zahraje také bluesové uskupení Bent Ticket a orientální zázrak Zorita. Výstava bude přístupná do konce ledna příštího roku.

Ondřej Havelka a Melody Makers v pátek večer slibují, že rozjedou swingovou smršť „až budou střepy z křaplavek lítat“ v hotelu Zámek Štiřín v Kamenici. Zbrusu nová show vzdává hold prvním jazzovým deskám, které odstartovaly novou éru populární hudby.

Tradiční rozsvícení vánočního stromku na dnešek naplánovali v Buštěhradě. Oproti minulým letům se přesouvá na nádvoří buštěhradského zámku. Těšit se můžete od 17 hodin na vystoupení komorního orchestru Základní umělecké školy Buštěhrad se speciálním programem a na místě budou i stánky s tradičním vánočním občerstvením.

V Kladně dnes můžete vidět a hlavně slyšet kapelu původem z Valašského Meziříčí s názvem Mňága a Žďorp. Rockeři působící na české hudební scéně od roku 1983 zahrají a zazpívají v kině Sokol od osmé hodiny večer.

Ve foyer Tylova divadla v Rakovníku se dnes koná 60tý jazzový večer. Od osmé hodiny večerní vystoupí „domácí“ Brass Band a do 30-50.let vás přenese Joker´s Band, který zahraje swing i latinsko-americkou muziku.

Na burze v Lysé nad Labem uvidíte motoveterány, Ve Velkém Oseku ochutnáte guláš

Na výstavišti v Lysé nad Labem se v sobotu koná RETRO GARÁŽ 2017 – prodejní výstava burza auto a moto veteránů. Od 7 do 13 hodin najdete v kryté hale stovky kompletních veteránů - jako Pařezy, Kozí dechy, Kejvačky, Péráky nebo i závodní československé speciály. K vidění budou i motocykly legendárních značek Jawa a Indian.

V Kladně se v sobotu chystá zábavné mikulášské odpoledne s názvem ČERTÍ REJDĚNÍ. Akci pro děti i rodiče plnou her připravilo centrum Labyrint a stačí dorazit do Domu kultury v Sítné. Kromě mikulášské nadílky vás čeká i hudebně zábavný program „SAXANA DĚTEM“ s Petrou Černockou, malování na obličej, deskové hry, čertovská tvůrčí dílna i nebeská pošta pro psaní dopisů Ježíškovi.

Motocykly - mezi nimi i značka JAWA 250 z let 1938 a 1939

V Zámeckém areálu Ctěnice začíná výstava s názvem "Praha v čase vánočním / Tradice a řemesla od adventu do Hromnic".

Gurmáni a milovníci dobrého jídla můžou v sobotu vyrazit na 3. ročník soutěže o nejlepší Velkoosecký guláš a štrúdl – tedy Gulášfest a štrúdlobraní. Ochutnávat se bude od tří hodin odpoledne v Dělnickém domě ve Velkém Oseku.

GASK v Kutné Hoře přichystal akci s názvem Temno:Tovaryšstvo Ježíšovo v Čechách / 350 let od položení základního kamene jezuitské koleje. Těšit se můžete na promítání filmové adaptace románu Aloise Jiráska Temno z roku 1950 spojené s přednáškou Ivany Čornejové a Víta Vlnase o historickém pozadí knižního i filmového zpracování. Akce začíná ve čtyři hodiny odpoledne.

Sbor svatého Jiří v Kostele svatého Jiří ve Vraném nad Vltavou v sobotu nabízí koncert k poctě Svaté Cecílie - patronky hudebníků. Od páté hodiny odpolední zazpívá sopranistka Karolína Žmolíková a tenorista Martin Slavík.

V Příbrami se v sobotu koná Charitativní vánoční jarmark nadačního fondu Šance onkoláčkům. Najdete ho v Kulturním domě do páté hodiny odpoledne a můžete načerpat třeba inspiraci na vánoční dárky. Na místě budou ručně vyrobené adventní věnce, svíčky, hračky nebo šperky. Navíc i dílny pro děti nebo živá hudba. A všechno má jasný cíl - pomoct těm, kteří to nejvíce potřebují – nemocným dětem.

Sobotou končí 33. ročník Podblanického hudebního podzimu. Závěrečný koncert festivalu vážné hudby zazní od 19 hodin v aule Základní školy Jana Kubelíka v Neveklově. Těšit se můžete na vystoupení orchestru Quattro a Českého chlapeckého sboru Boni pueri. A slovem provede Alfred Strejček.

Neděle nabídne přednášku o králících nebo deskové hry

Tradiční adventní prodejní výstava v neděli začne v Muzeu T. G. Masaryka v Lánech. Koupíte tam adventní věnce, dekorace, svíčky, svícny nebo vánoční cukroví.


Naučné středisko ekologické výchovy Kladno-Čabárna v neděli pořádá ojedinělý seminář pro chovatele i zájemce o chov králíků. Od předních odborníků z Českého svazu chovatelů se dozvíte, jak vést chov, jak králíky krmit, čím je krmit a nebo jak je množit, šlechtit a vystavovat.

Český černopesíkatý králík je národním plemenem

V Mělníku v neděli začíná slavnost Vítání adventu. Na náměstí Míru vás od dvou hodin odpoledne čeká adventní řemeslný jarmark, přehlídka mladých vín místních vinařů a kulturní vyžití v podobě hudebních a pěveckých vystoupení.

V Kladně se odpoledne otevírá tradiční DESKOHERNÍ KLUB. Najdete ho ve Středisku volného času Labyrint. Zahrát si můžete moderní deskové hry a určený je mládeži od 13ti let a dospělým.

Děti se také zabaví v Městském divadle v Kolíně. Taneční klub Kocour Modroočko pro ně připravil Trolí párty – inspirovanou animovaným filmem Trollové. Na jeviště se dostanou i zájemci z hlediště a vítáni jsou návštěvníci v trollích kostýmech.

Milovníci hudby můžou vyrazit na Podzimní koncert do Dobrovických muzeí. Čeká vás vystoupení ZUŠ Mladá Boleslav a její dobrovické pobočky Dobrovice. Vystoupí žáci pěveckého, smyčcového, dechového, klávesového a strunného oddělení.

Spustit audio