Uzavřené silnice a nebezpečí ledovky. Počasí komplikovalo dopravu v kraji i v Praze

4. prosinec 2021 11:41

Sobotní sněhové přeháňky komplikují dopravu od Moravskoslezského až po Ústecký kraj. Meteorologové napříč kraji varují před sníženou viditelností a výskytem ledovky. Pozor by si měli dát především řidiči ve vysokohorských oblastech, kde se mohou místy tvořit sněhové jazyky. Teploty po celém Česku se pohybují v průměru na nule.

Hlavní město Praha

Ulice a chodníky, a to i v centru hlavního města, pokryla první souvislejší sněhová pokrývka nynější zimní sezony. Napadaný sníh vyjelo po sedmé hodině ranní odklízet všech 71 sypačů určených na úklid nejdůležitějších ulic a dalších víc než 50 kusů menší techniky určených na úklid vedlejších ulic a chodníků. Vyplývá to z informací, které uvedla Barbora Lišková, mluvčí Technické správy komunikací, která zimní údržbu v Praze zajišťuje. Zejména v kopcích či okrajových částech města měly problémy autobusy MHD.

„Hlavní komunikace jsou sjízdné, pouze místy mohou být zbytky mokrého tajícího sněhu nebo pouze mokré,“ uvedla dopoledne Lišková. Žádná vážnější nehoda se v ulicích hlavního města zatím nestala.

Některým lidem sníh zkomplikoval cestu veřejnou dopravou. Pražský dopravní podnik a společnost Ropid ráno hlásily, že problémy měly městské i příměstské autobusy například na západním okraji města - v oblasti Kopaniny, v kopci na Julisku, ve stoupání ze Sedlce na Suchdol či směrem na Roztoky. Některé úseky nebyly sjízdné i na opačném konci metropole, v Klánovicích nebo na severu mezi Ládvím a Bulovkou.

Během dopoledne se až na výjimky postupně dařilo vozovky uklidit a provoz obnovit podle jízdních řádů.

Středočeský kraj

Dopravu ve středních Čechách v sobotu zkomplikovalo sněžení. S problémy se potýká autobusová doprava kolem Prahy. Příměstské autobusy mají zpoždění, některé zastávky se ruší. Policie v celém kraji zaznamenala větší množství nehod, většinou se obešly bez zranění, vyplynulo z informací policie a Pražské integrované dopravy.

Na silnicích ráno ležela sněhová vrstva a jízdu ztěžovala i zhoršená viditelnost kvůli srážkám. Dopoledne na silnicích zůstávaly zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Problémy kvůli počasí měly některé příměstské autobusy.

„Na příměstských linkách vlivem nesjízdnosti nastává zpoždění a operativní zrušení některých zastávek. V oblasti Mělníka je očekáváno zpoždění na autobusových linkách v řádu desítek minut,“ uvedla Pražská integrovaná doprava na twitteru. Policejní mluvčí Michaela Richterová uvedla, že policisté ve Středočeském kraji zaznamenali mezi sedmou až desátou hodinou dopolední zhruba 30 až 40 dopravních nehod.

„Většinou to bylo bez zranění nebo s lehkým zraněním,“ uvedla. Auta podle ní většinou dostala smyk a skončila v příkopech nebo narazila do jiných vozidel. „Ale nemám hlášeno nějaké těžké zranění nebo něco většího,“ dodala Richterová.

Sněžení či sněhové přeháňky byly ráno hlášeny i na hlavních tazích včetně dálnic, například na Pražském okruhu nebo na dálnici D5 ležely zbytky sněhu po chemickém ošetření. Vrstvu nového sněhu odklízeli cestáři na silnicích I/9 a I/16 na Mělnicku. Dopoledne ležel rozbředlý sníh po chemickém ošetření například na dálnici D8.

Krajští silničáři v noci vyjížděli hlavně na Kutnohorsku. Střediska mají v Kladně, Benešově, Kutné Hoře a Mnichově Hradišti na Mladoboleslavsku. Například středisko v Kutné Hoře mělo v noci na dnešek 40 výjezdů a středisko v Benešově 11, informovala ČTK mluvčí krajské správy a údržby silnic Petra Kučerová. Teploty v regionu se ráno pohybovaly od minus tří do minus šesti stupňů Celsia, přibývalo oblačnosti a foukal mírný vítr.

autor: Von
Spustit audio