Užijte si prodloužený víkend s našimi tipy na zajímavé akce

4. červenec 2018

Oslavy založení několika obcí, zahradní slavnost v Kutné Hoře, boje husitů s křižáky, pivní slavnost, výstava králíků a kulturní akce. Nabídka je pestrá, určitě si vybere každý.

Čtvrtek 5. 7.

Ve Vracovicích na Benešovsku se koná první část oslav 700 let od první zmínky o obci. Zájemci můžou přijít na mši, která se slouží ve Vracovické kapli. Světit se bude socha svatého Floriána a uctí se i oběti první světové války. Všechno začíná v 11 hodin dopoledne

V Kutné Hoře se můžete přijít podívat na zahradní slavnost. Nese se ve stylu První republiky a koná se od 11. do 18. hodiny. Najdete ji v zahradách bývalé jezuitské koleje - tedy dnešní Galerie Středočeského kraje. Těšte se na dobovou hudbu, módu, zpěv a tanec a hlavně vynikající gastronomií. Vařit budou nejen kuchaři z Kutné Hory, ale také z Pražského kulinářského institutu. Představí se i Veteran Car Club Praha a produkce oblíbeného seriálu První republika, který se ve městě natáčí.

Víte, jak vypadá Rusalčino jezírko? Ne, tak to se zajeďte podívat do památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami. Jezírko najdete v parku - asi 400 metrů od zámku, kde památník sídlí. Dvořák měl v malebné krajině Brd svůj druhý domov víc než 20 let. Památník ale přibližuje i osobnost hraběte Václava Kounice a jeho manželku Josefínu Čermákovou. V kavárně Sládkovna proto najdete i novou výstavu Hrabě Váslav Kounic - český politik a demokrat. Památník je otevřený  od úterý do neděle vždycky od 10 - 17 hodin.

Na hradě Točník dnes začíná dvoudenní akce s názvem Ve znamení Kalicha - Za dob husitských. Po oba dny 10 - 18 hod. spatříte boje husitů s křižáky, kejklíře, boží bojovníky i s výzbrojí nebo kázání Jana Husa. Přijede i Jan Žižka z Trocnova. Vyzkoušíte si ražbu mincí, výrobu pečeti nebo střelbu z luku. A nebude chybět ani dobové tržiště.

Na Křivoklátě dnes zazní Opera od Monteverdiho. Od osmé hodiny večer uslyšíte dílo „Tanec nevděčnic“ z prostředí antické mytologie v autentickém hudebním nastudování Tomáše Hály. Koncertuje se v královském sále a účinkují mladí zpěváci-laureáti pěveckých soutěží, hudebníci na dobové hudební nástroje a tanečníci-specialisté na historické tance v dobových kostýmech.

Pátek 6. 7.

V létě se koná 15 jednodenních komentovaných výletů do Brd s průvodcem. Na ten dnešní můžete vyrazit na kole a trasa vede "Kolem studánek na bajku". Výlet pro až 40 účastníků má sraz v  9.10 na železniční stanici Mirošov a vedení akce se ujme Lenka Boříková. Z Plzně do Příbrami jezdí cyklobus a z Prahy můžete jet cyklovlakem do Brd.

Malovidy si připomínají 700. výročí od první zmínky o obci. Slavit se bude na návsi, kde budou od 13 hodin uctěny oběti 1. světové války. Těšit ale můžete i na dobový jarmark s dílnami pro děti i dospělé. O hudební doprovod se postará kapela Triton, kovář ukáže, jak se razí mince a můžete se vydat i na projížďku kočárem taženým koňmi.

V Čisovicích na Praze západ dneškem začíná dvoudenní Velká letní výstava králíků, holubů a drůbeže. Najdete ji v místním kulturním domě a letošní perličkou je expozice chovatelů malých stříbřitých králíků. Nebudou chybět ani včelaři a jejich produkty. Dnes je otevřeno od 14 -18, zítra mezi  8 - 16 hod.

Parádní program pro dnešek připravil zámek Kačina na Kutnohorsku. Potkáte se tam při kostýmovaných prohlídkách s tajemnou postavou Ducha Rudolfa. Ztělesněný duch hraběte Chotka vám ukáže pestrý život na zámku v minulosti z pohledu panstva i jeho hostů. Začátky prohlídek jsou dnes, zítra i pozítří vždy v 10,10 - 12,10 - 14,10 - 15,50. A to není všechno, Kačina večer nabízí i divadlo. Přijede Kutnohorský Ochotnický spolek Tyl a uvede nestárnoucí klasiku Erbenových balad Kytice. Třináct příběhů můžete sledovat od 17.00 hod. a 19.30 v zámeckém divadle.

Dnes můžete také vyrazit na zříceninu gotického hradu Krakovec na Rakovnicku. A kromě toho, že se porozhlédnete po místech s výjimečnou atmosférou doby Václava IV., vydáte se i po stopách mistra Jana Husa. A to pořád není všechno. Dnes tam v rámci doprovodného programu vystoupí divadelní a filmový herec, improvizátor a vyznavač alternativního způsobu života Jaroslav Dušek. Potkat se s ním můžete od čtvrté odpoledne.

Sobota 7. 7.

S letními prázdninami se rozjíždí pravidelný provoz historických parních vlaků Kolešovka. První dvě romantické jízdy se konají dnes v 9.52 odjezdem z Lužné do Kolešovic a také odpoledne v 13.52. Zpátky se dopolední spoj vrací z Kolešovic v 10.52 a odpolední v 14.52. Během hodinové přestávky můžete navštívit výstavu historických drážních vozidel a expozici Klubu historie kolejové dopravy a v Lužné zase zajít do Železničního muzea.  

Ve Vracovicích na Benešovsku se koná hlavní část oslav sedmi-set let od první zmínky o obci. Připravený je kulturně zábavný program pro celou rodinu. Začíná už v deset dopoledne na místním fotbalovém hřišti, kde zahraje kapela Sebranka a folklórní soubor Benešáček. Čeká vás i loutkové divadlo, hasiči i s technikou, vystoupení šermířů nebo kejklířská dílna. Na večerní zábavě pak zahraje kapela Galaxie.

Dnes můžete také vyrazit na oslavu 120 let od založení sboru dobrovolných hasičů  Středokluky. Akce začíná v 10 hodin dopoledne na louce u rybníka „Pod panskou" a čeká vás zápolení v požárním útoku, dekorování zasloužilých členů nebo ukázku hasičské techniky. Budete si moct vyzkoušet i některé disciplíny z celostátní hry PLAMEN a běh na 100m překážek.

Ve Voticích u Benešova mají pivní slavnosti. Začínají v 11 hodin dopoledne na Komenského náměstí a těšit se můžete na rozličné druhy piv a pivovarů, také tržiště a soutěže nebo celodenní tipovací hru. Připravená je i ukázka historického vaření piva a rocková i lidová muzika. V poledne zahraje Kontušovka stará Praha, ve dvě hodiny Allmara a večer rockové kapely.

Na zámku v Mníšku pod Brdy se koná volná rekonstrukce bitvy připomínající událost z doby třicetileté války a zničení tehdejšího renesančního zámku Vratislavů z Mitrovic. Po celý den uvidíte ukázky vojenského ležení nebo šermířská vystoupení v zahradě. Samotná bitva začíná v 5 hodin odpoledne.

Spustit audio