Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce

14. září 2018 13:00

Dožínková slavnost, Pražské dny železnice, Švejkovy motomanévry, Pivosláva, Den horníků, Mělnické vinobraní a další tipy na to, jak příjemně strávit víkend.

Sobota 15. září

Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem hostí Dožínkovou slavnost. Mezi 10:00 -7:00 vás čekají ve skanzenu a přilehlých prostranstvích hudební vystoupeni folklórních souborů, ukázky řemesel a hry pro děti. V 13:30 půjde dožínkový průvod ze skanzenu k zámku.

V Klokočné se konají Svatohubertské kulinářské slavnosti. Začínají v 10:00 mysliveckým průvodem, potom proběhne promluva u kapličky svatého Huberta a v 10:30 beseda s Naďou Konvalinkovou. Přes den zahrají i Karel Vágner, Marcel Zmožek a dechová nebo cimbálová kapela. Čekají vás i ukázky vábení zvěře, sokolníci nebo soutěž v poznávání zvěřinových klobás. 

Milovníci všeho kolem kolejí by neměli chybět na Pražském dni železnice. Od 9:00 do 18:00 jsou přichystané jízdy do areálu kontejnerového terminálu v Uhříněvsi. Kromě toho bude bohatý doprovodný program jak v na nádraží v Uhříněvsi, tak na Smíchově. Parní a moderní vlaky pojedou na trase: Smíchov – Vršovice Hostivař a Praha hl. n.

A aby těch vlaků nebylo málo, koná se i Cesta za TGM – neboli unikátní vyhlídková jízda z Kladna do Stochova zážitkovým vlakem. Vyjíždí v poledne a má kapacitu 136 cestujících. Ze Stochova se pak pěšky nebo kyvadlovou dopravou přemístíte do Lán a můžete si prohlédnout oživlé expozice v Muzeu TGM s doprovodným programem i ochutnávkou cukroví s kávou nebo čajem. Přístupná bude i výstava k 100 letům vzniku republiky v zámeckém skleníku nebo hřbitov s hrobem našeho prvního prezidenta.

V Kralupech nad Vltavou se konají Švejkovy moto manévry. Akce je určena pro příznivce všech typů motorek a autoveteránů a začíná v 10:30. Manévry se konají na počest dobrého vojáka Švejka a za světový mír. V 13:30 vyjíždí ze Žižkovy ulice spanilá jízda a strojům požehná feldkurát Katz. Od 15:30 se bude číst Švejk - 867 lidí postupně přečte 867 stran ze slavných Osudů.

Odpoledne můžete zajít na 4. Vrškamýckou Pivoslávu. Koná se až do druhé hodiny v noci na zřícenině hradu Vrškamýk v Kamýku nad Vltavou. Těšit se můžete na produkci regionálních pivovarů, divadlo nebo živá vystoupení hudebníků. Přidá se i šermířská skupina Burdýři, Kejklíř Lukáš a sokolníci.

Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích u Kladna odpoledne pořádá Den horníků. Čeká vás nová výstava s podtitulem Industriální architektura jako exponát, která ukazuje alternativní studentské projekty. Během odpoledne zahraje hornická dechová hudba Žehrovanka nebo kladenská folková skupina Spadaný listí. Nejmenší návštěvníci si budou moci vyzkoušet slaňování s báňskými záchranáři nebo jízdy na koních z Tvrze Libušín.

Neděle 16. září

V Kolíně otevírají dnes, v rámci Dnů evropského dědictví, radnici. Podívat se tam můžete od 10:00 do 12:00. Během půlhodinového okruhu si prohlédnete ty nejatraktivnější prostory úřadu. Prohlídka končí návštěvou městského lapidária, umístěného v gotickém sklepení radnice. V Kolíně se pro návštěvníky otevře také rozhledna Vodárna, kde bude probíhat komentovaná prohlídka. 

V Rakovníku se koná Dětský den. Začíná v 10:00 dopoledne na hřišti Zátiší a pro ratolesti jsou připravené soutěže o ceny, turnaj v minirugby a dětské atrakce.

Zámek v Brandýse nad Labem dnes nabízí Oslavu 100 let historie republiky.  Mezi 10:00 až 16:00 se přenesete do časů první republiky. Čeká vás hra po stopách státních symbolů, módní salón, výtvarné dílny, dobová gastronomie a večerní koncert Sester Havelkových.

Muzeum Českého krasu v Berouně nabízí v rámci letošního babího léta zajímavou novinku. Můžete se vydat do okolí Králova Dvora na odpolední vycházky s geologem. Dnes vás muzejní odborník na kameny a zkameněliny Mgr. Pavel Bokr vezme z Králova Dvora do Počapel. Sraz je v 15:00 za tělocvičnou ZŠ v Jungmannově ulici.

Na Mělnickém vinobraní vás dnes, kromě vinařských degustací a pochoutek, čekají i hudební vystoupení. Na dobové scéně na zámku v 15:45 zahraje staropražské písničky Patrola Šlapeto. Na hlavní scéně na náměstí Míru v 16:00 vystoupí bigbeatová legenda Michal Prokop a Framus Five.

 

 

 

 

autor: JMys
Spustit audio