Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce

8. únor 2019 08:00

Čtení cestopisů Zikmunda a Hanzelky, masopustní reje, bály a plesy, výstavy i procházky zimní krajinou - to jsou naše tipy, jak příjemně strávit víkend.

Sobota 9. února

Doba masopustu je v plném proudu a průvod masek je připravený i v Dolních Břežanech. Sraz je v 10:00 na břežanském náměstí. Letos se půjde krátký okruh a pak se účastníci vrátí zpátky na náměstí, kde bude pokračovat veselení za zvuku hudby.

Kladenské divadlo Lampion také pořádá masopust. Začíná v 10:00 výtvarnou dílnou, v poledne se přidají zabijačkové hody a v 14:00 projde masopustní průvod městem. V 15:00 se budou vyhlašovat nejlepší masky a v 16:00 se hraje divadlo.

Sádra není hlína -  právě tak se jmenuje výtvarná dílna s restaurátorem Martinem Kulhánkem v Galerii středočeského kraje v Kutné Hoře. Koná se 10:00 – 17:00 a účastníci se seznámí se sádrou a to především při volném modelování. Tématem bude výtvarně pojatý zdobný prvek, který si zájemci sami navrhnou. Na akci naváže v 15:00 komentovaná prohlídka výstavy „Šaloun: Dotek osudu“.

Zámek v Mníšku pod Brdy na tento víkend přichystal prohlídky pro děti. Určené jsou hlavně pro ratolesti od 3 do 9 let, ale nejenom pro ně. Dnes je v 11:00 – 14:00 připravená pohádková prohlídka s královnou Elsou, prohlídky prvorepublikových interiérů, Kouzelné sklepení a výtvarný ateliér.

Vodní dům v Hulicích pořádá Vodnický masopustní rej. Mezi druhou až čtvrtou hodinou odpoledne jsou zváni všichni vodníci, rusalky, vodnice a jiné pohádkové bytosti. Děti čeká odpoledne plné zábavy, tance, tvoření a soutěží. Masky mají vstup zdarma.

Na dnešek připadají v Libici nad Cidlinou na Nymbursku Oslavy 50 let divadelního spolku Vojan. Od třetí odpoledne soubor představí pohádku Měla babka čtyři jabka s melodickými písničkami a velkými loutkami. Je určena nejen pro nejmenší diváky od dvou let, ale pobaví se i rodiče. 

V rožmitálském společenském centru se bude plesat. Tradiční ples Sboru dobrovolných hasičů Starého Rožmitálu začíná v 20:00. Účastníkům k tanci i poslechu zahraje skupina Signál. Nebude chybět ani bohatá tombola.

Neděle 10. února

Kolíně si děti můžou dát Michala k snídani. Tamní divadlo totiž od půl jedenácté dopoledne nabízí představení pro ratolesti od 2-9 let s Michalem z Kouzelné školky. Děti můžou popustit uzdu své fantazii, když se bude probírat jablko v županu, narozeninový dort i to, co se stane s jídlem, když ho necháme na talíři nedojedené.

Aristokracie: začátek konce – tak se jmenuje výstava na zámku Veltrusy. Až do 31. března vás program provede od počátku 18. století, kdy Chotkové zahájili svoji velmi úspěšnou úřednickou kariéru, až do 20. století, které znamenalo konec šlechtictví a ztrátu majetku. V únoru je otevřeno vždy v sobotu a v neděli 11.00 – 15.00.  

Projít se můžete okolím Mladé Boleslavi s Klubem českých turistů. Výlet nenáročným terénem dlouhý 8 – 10 km začíná v jednu hodinu odpoledne u mladoboleslavské Sportovní haly.

V Příbrami máte další z jedinečných šancí zajít na prohlídku svatohorského sklepení. Podíváte se do zrekonstruovaných prostor, které naplánovali jezuité. Zjistíte, k čemu dřív sloužily jednotlivé místnosti a jaké využití mají teď. Prohlídky se konají od 13:00 a 15:00.

Zimní prohlídku nabízí hrad Český Šternberk. Zimní atmosféru památky si můžete vychutnat od jedné odpoledne a otevřená je jedna prohlídková trasa ve druhém poschodí, která zahrnuje patnáct bohatě zařízených místností.

Sbor dobrovolných hasičů Pecerady pořádá dětský maškarní ples. Mezi druhou až pátou odpoledne se koná ve společenském centru v hotelu v Týnci nad Sázavou. Děti do 12. let mají vstup zdarma.

Sedlčanský kulturní dům Josefa Suka hostí představení pro děti s názvem „Pat a Mat jedou na dovolenou“. Malí diváci i jejich dospělý doprovod čekají od třetí hodiny odpoledne figurky dvou českých kutilů, kterým to často nevychází. Představení nápaditě spojuje animovaný loutkový film a živé herce.

Mladé talenty můžete podpořit v kolínském divadle. Odpoledne se tam koná Dárkový večer, neboli přehlídka tanečních vystoupení žáků tanečního kroužku Kocour Modroočko a Základní umělecké školy Kolín. Začátek v 16: 00.

A hned dvakrát se dnes v našem regionu odehraje i scénické čtení s názvem: LiStOVáNí: Legenda Z+H (Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka). Číst se bude z cestopisu těchto legend a připomenete si tak sté narozeniny Miroslava Zikmunda, které připadají na letošního 14. února. Čtou Pavel Oubram a Tomáš Drápela. A to od šesté odpoledne v Mělníku a od osmé večer v kině ve Slaném.

 

 

Spustit audio