Užívání hormonální antikoncepce je vhodné prodiskutovat i se svým praktickým lékařem

23. listopad 2022

V posledních desetiletích došlo k velkému rozvoji antikoncepce jako takové. Jsou nejrůznější druhy i způsoby užívání. Mezi nejoblíbenější ale stále patří antikoncepce hormonální. Ovšem její užívání může mít následky nejen na přírodní prostřední, ale hlavně na zdraví ženy, která antikoncepci používá. Žena, která hormonální antikoncepci používá, by se měla o možných zdravotních následcích poradit nejen se svým gynekologem, ale i se svým praktickým lékařem.

Antikoncepce je věcí obou partnerů. Pokud se žena hormonální antikoncepci vyhne úplně, udělá rozhodně pro své zdraví hodně. Pokud se ale pro ni rozhodně, určitě udělá dobře, pokud se o možných zdravotních následcích poradí nejen se svým gynekologem, ale i se svým praktickým lékařem.

Hormonální antikoncepce je v současnosti nejpoužívanější a nejoblíbenější. Dnes se samozřejmě sice jedná o velmi moderní léky, přesto nejsou bez možných zdravotních rizik. V současnosti je poměrně mnoho pacientů s tzv. „leidenskou mutací“. Jsou náchylní k tomu, aby se jim dělaly tromby. Antikoncepce tuto náchylnost pak ještě zvyšuje.

Nejen jaterní testy, ale i krevní obraz

Bývá zvykem, že pokud žena chce používat hormonální antikoncepci, zajde za svým gynekologem, který jí pošle na jaterní testy. Měl by k tomu ale nechat udělat i krevní obraz, a udělat rodinnou anamnézu, jestli se někde i v širší rodině nevyskytuje právě onemocněné leidenskou mutací, které je často dědičné.

To jsou mimo jiné právě důvody, proč bychom měli hormonální antikoncepci prodiskutovat i se svým praktickým lékařem. Často ale bohužel především mladé ženy tuto otázku řeší pouze s gynekologem. U praktického lékaře se objeví až tehdy, kdy mají nějaké komplikace. Také by ženy používající hormonální antikoncepci neměly zapomínat na kontroly jaterních testů. Pokud je gynekolog zanedbá, což se někdy i stává, pacientky se pak mohou divit, jaké zdravotní komplikace se objevily.

Dopad na zdraví i životní prostředí

Dnes je prokázáno, že antibiotika mají negativní dopad na životní prostředí. Bohužel s antikoncepcí je situace stejná.

Rozbor vod ukazuje, že i v pitné vodě je množství nejen antibiotik, ale rovněž antikoncepce a dalších látek, které škodí lidskému zdraví a není možné je dostat z vody pryč. Tyto látky pak do sebe užíváním vody dostáváme všichni a bohužel i to jsou důvody, které mohou vést k dalším zdravotním komplikacím a onemocněním. Například k rakovině prsu a podobně.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.