V 89 letech zemřela šansoniérka Hana Hegerová

23. březen 2021

Ve věku 89 let zemřela šansoniérka Hana Hegerová. Zprávu serveru Blesk.cz potvrdil Českému rozhlasu její přítel, vydavatel Tomáš Padevět. Podle něj zemřela obklopena rodinou v pražské Nemocnici Na Homolce, kde byla před měsícem hospitalizována po zlomenině krčku.

Hegerová, vlastním jménem Carmen Farkašová-Čelková, pocházelaí ze Slovenska. Kariéru zahájila jako herečka v žilinském divadle. Na přelomu 50. a 60. let vystupovala v pražském divadle Rokoko a později v Semaforu. Vystupovala i v zahraničí včetně proslulé pařížské Olympie.

Její asi nejpopulárnější šanson Levandulová vznikl ze spolupráce se skladatelem Petrem Hapkou a textařem Michalem Horáčkem. Za album Potměšilý host, na kterém tento hit vyšel, dostala v roce 1992 od Supraphonu platinovou desku.

Hegerová ukončila uměleckou kariéru v srpnu 2011. Vzhledem ke svému zdravotnímu stavu se veřejných akcí nezúčastňovala. V dubnu 2013 byla povýšena na komandéra francouzského Řádu za zásluhy. V říjnu 2014 jí prezident České republiky Miloš Zeman udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy. Slovenský prezident Andrej Kiska jí v lednu 2016 na udělil Řád Ľudovíta Štúra II. třídy.

zdroj: ČTK
Spustit audio