V Benátkách nad Jizerou otevřeli novou výjezdovovou základnu záchranářů

15. září 2022 10:00

Středočeská záchranná služba má další výjezdovou základnu. Nově budou záchranáři vyrážet do terénu i z Benátek nad Jizerou. Základna zkrátí čas dojezdu záchranářů a zlepší dostupnost péče v dané oblasti.

Na základně v Benátkách bude sloužit dvoučlenná posádka v režimu rychlé zdravotnické pomoci. To znamená, že tým tvoří řidič sanitního vozu a zdravotnický záchranář, nebo specializovaná zdravotní sestra. Na stanovišti budou 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Budovu záchrance poskytlo město, které navíc financovalo i její rekonstrukci za téměř 2 miliony korun. Záchranáři si od nové stanice slibují, že výrazně zkrátí dojezdové časy k pacientům na Benátecku. Nejbližší základna totiž doteď byla v 10 km vzdálené Lysé nad Labem.

Plány na další rozšíření a opravy základen

V nejbližší době by měla vzniknout další nová stanoviště záchranářů také v Nymburce a Říčanech, tedy ve městech, která už základny mají, ale prostory záchrance úplně nevyhovují.

V Říčanech by se záchranná služba měla přestěhovat do prostor v Kolovratské ulici. Nymburk zase plánuje vybudovat integrované záchranné centrum v areálu bývalého velkoobchodu zeleniny, kde by záchranáři sídlili společně s dobrovolnými hasiči. "Dnes o tom bude rozhodovat tamní zastupitelstvo," potvrzuje mluvčí Nymburka Olga Vendlová.

Středočeští záchranáři také plánují opravit několik svých základen. V následujících dvou letech chtějí připravit projekty na rekonstrukci stanovišť v Benešově, Brandýse nad Labem, ve Vlašimi a v Českém Brodě.

Pražská záchranka

V nejbližší době připravuje pražská záchranka rekonstrukci výjezdové základny v Nádraží ulici na Smíchově. Nové základny by měly vzniknout třeba v Nemocnici Na Františku a v Argentinské ulici. Na tu nedávno magistát vypsal tendr s odhadovanou hodnotou 42 milionů korun.

Už delší dobu se navíc mluví o stavbě úplně nového sídla pražské záchranné služby. To by mělo vzniknout do 5 let u polikliniky Prosek. Do dvou let chce služba také vyměnit část vozového parku, chce pořídit 55 nových sanitních vozů. Kolik za ně pražský magistrát zaplatí, bude jasné až po výběrovém řízení.

autor: Zuzana Roudnická | zdroj: Magistrát hl. m. Prahy
Spustit audio