V Benešově jezdí cestující MHD autobusem zdarma. Město plánuje i změny tras linek

22. listopad 2019

Benešov zavedl městskou hromadnou dopravu zdarma, zatím ve zkušebním režimu. Podle vedení města je cílem zvýšit zájem o cestování autobusem a vytlačit z centra auta. „Zatím to funguje od 3. listopadu, takže je krátká doba na vyhodnocení. Autobusy využívané jsou, ale vyhodnotíme to později,“ uvedl benešovský místostarosta Zdeněk Zahradníček z Volby pro Benešov.

Město podle jeho slov stála městská doprava dosud zhruba 3 miliony korun ročně. „A teď máme spočítáno, že pokud by byly tržby dopravce od listopadu nulové, tak bychom připláceli zhruba 300 – 350 tisíc korun ročně,“ dodal.

Město chystá i další opatření v autobusové dopravě. „My chceme od školního roku 2020/2021 upravit trasy místních dvou linek městské dopravy tak, aby mohly zajíždět do hustě obydlených aglomerací, blíž než ty dosavadní. Tím pádem by se mohla zvýšit frekvence žáků, dojíždějících do škol,“ prozradil místostarosta.

Benešov se zároveň dohodl s dopravcem na obnově vozového parku. Dosavadní dvanáctimetrové autobusy nahrazují minibusy, které umožní rozšíření MHD i do míst, kam by velký autobus nemohl zajet. Měří osm metrů a pojmou až 38 cestujících, v zadní části mají plošinu a prostor pro invalidní vozík nebo kočárek.

Veřejná doprava zdarma ve středních Čechách funguje také v Hořovicích na Berounsku a od loňského roku i v Říčanech u Prahy.

autor: Věra Hájková | zdroj: ČTK
Spustit audio