V Berouně uhynul medvěd Matěj. Smutnou zprávu oznámil režisér populárního Večerníčku o medvíďatech Václav Chaloupek

18. duben 2023 10:00

Medvěd Matěj, televizní hvězda z oblíbených Večerníčků, uhynul dnes v noci. Na svém Facebookovém profilu to oznámil režisér Václav Chaloupek. „Matějovi bylo 23 let a v posledních dnech mu nebylo dobře. Ošetřovatelka ho našla dnes ráno bez známek života. Nejpravděpodobnější příčinou bylo selhání některého z orgánů,“ řekla ČTK mluvčí berounské radnice Jitka Soukupová

"Matěj se v posledních několika dnech necítil dobře, jeho zdravotní stav byl průběžně konzultován jak s ošetřujícím veterinářem, tak s odborníky z plzeňské zoo, kde mají s chovem medvěda hnědého bohaté zkušenosti," uvedla Soukupová. Zvíře podle ní prohlédla i veterinářka, která se stará o medvědy na hradě Točník. "Celkové vyšetření, které by dokázalo určit hlavní příčinu jeho potíží, se mělo uskutečnit právě dnes. V pondělí se Matějův stav mírně zlepšil, prošel se po výběhu, vykoupal v bazénku a okolo jedenácté hodiny ulehl do své ložnice. Bylo to úplně naposledy," dodala mluvčí.

Medvědí trojčata se narodila 13. ledna 2000, jejich matka se o ně ale nestarala. Medvíďat se proto ujal režisér Václav Chaloupek, který je úspěšně odchoval. Dostala jména Vojta, Matěj a Kuba a Václav Chaloupek z nich udělal hvězdy Večerníčku. 16ti dílný seriál Méďové se poprvé vysílal v roce 2001 a okamžitě se stal populárním u dětí i dospělých.

Když mědvědi odrostli, stalo se jejich novým domovem medvědárium v Berouně. Václav Chaloupek tam za nimi pravidelně jezdil a Vojta, Matěj i Kuba svého adoptivního „tátu“ vždycky radostně a s láskou vítali.

Z medvědí trojice odešel jako první v roce 2016 Vojta, v Berouně tak zůstává už jenom Kuba. Broun tak má už jen jednoho medvěda Kubu a podle Soukupové si nyní všichni moc přejí, aby byl zdravý. Poukázala na to, že berounští medvědi jsou už několikátou generací, která vznikla příbuzenským křížením a všichni z vrhu tak mohou trpět genetickými vadami. Vojta uhynul na selhání srdce a selhání některého z orgánů je podle mluvčí i nejpravděpodobnější příčinou úmrtí Matěje.

„Ve volné přírodě by se ale tak vysokého věku nikdy nedožili. Stejně jako jeho bratr Vojta bude také Matěj po své smrti sloužit pro výuku budoucích odborníků v oboru zoologie.“

autor: JMys | zdroje: Český rozhlas Region , ČTK , Václav Chaloupek
Spustit audio