V Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi otevřeli opravené náměstí

20. říjen 2012

Masarykovo náměstí v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi výrazně změnilo svou podobu. Jeho opravu financovalo město ze svého rozpočtu za podpory z evropských peněz.

Cílem rozsáhlé rekonstrukce bylo vrátit náměstí podobu historického centra. Rekonstrukce hlavního brandýského náměstí se začala připravovat v roce 2008, kdy město vypsalo architektonickou soutěž.

Vlastní oprava probíhala od roku 2010 ve dvou fázích. „V první fázi zahájené na podzim 2010 byly zrekonstruovány veškeré inženýrské sítě pod náměstím. Tato velice náročná investice, jak na finance, tak na vlastní provedení, vyšla na více než 25 milionů korun a veškeré náklady hradilo město ze svého rozpočtu,“ uvedl starosta města Brandýs nad Labem-Stará Boleslav Ondřej Přenosil.

Druhá etapa – obnova povrchů náměstí – začala vloni v listopadu. Nového povrchu se dočkaly silnice, chodníky i vlastní plocha náměstí. Kompletní obnovou prošel i městský mobiliář, veřejné osvětlení a zeleň.

Masarykovo náměstí nově zdobí i dvě dominanty, které na něm v minulosti stávaly. Po 94 letech se na náměstí vrátila socha svatého Jana Nepomuckého. Centrum města oživí také nová kašna, která svým provedením a středovou sochou složenou ze základních astronomických obrazců připomíná dobu císaře Rudolfa II., který v Brandýse často pobýval.

Kašna na Masarykově náměstí v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi

„Náklady na fázi revitalizace náměstí jsou 45 milionů korun, z čehož více než polovina by měla být hrazena z dotace Regionálního operačního programu Střední Čechy a zbytek z rozpočtu města,“ doplnil starosta Ondřej Přenosil.

„Všechny hlavní komunikace, tedy ulice Pražská, Petra Jilemnického a Královická, budou průjezdné v obou směrech. Komunikace před radnicí a Oblastním muzeem budou jednosměrné a v režimu obytné zóny. Na těchto komunikacích mají chodci přednost před vozidly, mohou se pohybovat po vozovce a vozidla mohou parkovat jen na určených místech,“ upřesnil místostarosta města Jiří Nekvasil.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio