V bývalém klášteře augustiniánů v Mělníku vzniká domov pro seniory

4. únor 2021 11:00

Bývalý klášter augustiniánů v Mělníku bude od léta znovu obydlený. Soukromá firma v něm otevře nový domov pro seniory. Klientům bude k dispozici 50 dvoulůžkových a jednolůžkových pokojů.

Objekt kláštera obývali řeholníci už od středověku. V 18. století, kdy klášter zrušil císař Josef II., nemovitost koupila kněžna Marie Ludmila z Lobkowitz a spravovala odsud své panství. Zatím posledními nájemníky byli v osmdesátých letech učni.

V současné době probíhá ve spolupráci s památkáři a restaurátory přeměna kláštera na Domov pro seniory. Po dokončení rekonstrukce zde bude klientům k dispozici 50 dvoulůžkových a jednolůžkových pokojů. V klášteře tak můžeme nyní vidět jak práci restaurátorů, tak již hotový ukázkový pokoj pro klienty.

V bývalém klášteře augustiniánů v Mělníku vzniká domov pro seniory

"V části, kde právě stojíme, jsou historické šablonové malby, které odhalila paní restaurátorka. Ty překryjeme, zakonzervujeme a na novou překrytou vrstvu dáme kopii těchto omítek," vysvětluje postup záchrany vzácné malby architekt Tomáš Eckschlager.

Rajská zahrada s křížovou chodbou, kde se našlo i propojení s blízkým historickým kostelem, je ještě v neutěšeném stavu, ale za ní už můžeme vidět zařízený ukázkový pokoj pro klienty s veškerým vybavením. Lukáš Drásta, spolumajitel firmy, která bude domov provozovat, zatím předpokládá, že domov bude otevřen v červenci. Závazné rezervace by chtěli přijímat od března.

V bývalém klášteře augustiniánů v Mělníku vzniká domov pro seniory

V Středočeském kraji je míst v domovech pro seniory nedostatek. Fungují zde krajská i soukromá zařízení, která mají kapacitu 4 500 lůžek, z nich většina je obsazená. Zájemců o volná místa je však přes 10 000, i když tento údaj zkresluje fakt, že klient si může podat žádost do více zařízení. Čekací doba na volné místo je aktuálně 11 měsíců.

autoři: Radek Duchoň , JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio