V bývalých mrazírnách u Kladna hořelo, škoda se odhaduje na 50 milionů

31. leden 2014

Celou noc kontrolovali hasiči areál pekáren na okraji Kladna, který včera zachvátil rozsáhlý požár. Hořela tam dvoupatrová budova bývalých mrazíren. Zásah zkomplikoval všudypřítomný hustý černý dým. V hale byl totiž také sklad polystyrenu.

Záchranáři museli ošetřit osm lidí, kteří se nadýchali kouře. Hasičům se oheň podařilo dostat pod kontrolu po téměř dvanácti hodinách - včera kolem osmé večer.

U požáru na okraji Kladna se vystřídalo přes 30 jednotek hasičů. Přes noc jich v areálu pekáren zůstalo už jen několik. Hasiči prostřednictvím termokamer hledali případná další ohniska, která by se mohla rozhořet.

V sobotu dopoledne začnou vyšetřovatelé pátrat po příčinách požáru. Škody, které oheň způsobil, zatím odhadli na 50 milionů korun. Naopak plameny nepřeskočily na vedlejší budovu velkokapacitního mrazícího skladu. Ten patří české pobočce známé belgické pekárenské skupiny.

Do ovzduší už neunikají ani žádné zplodiny.

„Naše chemická laboratoř nic nenaměřila, žádné zvýšené koncentrace. Pokračuje se v měření, větrání prostor, hašení,“ informovala v pátek mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.

Kouře se nadýchalo celkem osm lidí. Šest z nich sanitky převezly do nemocnice, záchranáři pak vyjížděli ještě k jednomu muži, který na místě zkolaboval. Většina lidí si stěžovala na podrážení očí a dýchacích cest, někteří také na dušnost.

Dvoupatrová budova stojí v areálu tuzemské pobočky belgické pekárenské skupiny La Lorraine na okraji Kladna.

autoři: Michal Trnka , kap , duch
Spustit audio