V Čáslavi vládne přes přítomnost amerických stíhaček klid

21. listopad 2002

ČÁSLAV (okres Kutná Hora) 21. listopadu (ČTK) - Relativní klid vládne v Čáslavi a dalších obcích v blízkosti vojenské letecké základny Chotusice. Právě z ní vzlétávají stíhačky amerického letectva v Evropě (USAFE), které pomáhají v době summitu NATO hlídat český vzdušný prostor. Na rozdíl od běžného provozu základny je nyní v regionu rušněji i v noci. Vojenská letadla totiž ve vzduchu hlídkují nepřetržitě.

"Nijak výjimečně to nevnímám," řekla dnes ČTK asi padesátiletá žena na čáslavském náměstí zaplněném stánky trhovců. Letadla už podle ní patří ke koloritu města, a místní proto hluk ani neberou na vědomí. Když ale přijede nějaká návštěva, která na to není zvyklá, nestačí se divit, dodala. Velkou atrakcí se americká letadla stala pro místní kluky. "Albatros od F-16 bezpečně rozeznám," suverénně tvrdil asi dvanáctiletý chlapec. Nakolik je mu možné věřit, když oblohu dopoledne kryly nízké mraky, nebylo možné zjistit. To, že letadla hlídkují tisíce metrů nad zemí, se tak dalo spíš jen tušit. Vzduch občas prořízl jen hluk jejich motorů.

"Odstartují a ve vzduchu jsou třeba hodinu dvě," řekl ČTK mluvčí základny Michal Prejzek. Letadla se podle něj pohybují ve větších výškách, většinou od pěti kilometrů výš. Na zvýšený hluk si zatím podle mluvčího nikdo z obyvatel nestěžoval.

Obec Chotusice se načas stala také hůře dostupnou. Své by o tom mohli říct hlavně lidé, kteří do ní z Čáslavi nebo Jakuba jezdí po místních komunikacích, zkratkách. Z dálky viditelné zákazy vjezdu i chůze naznačují, že jimi tentokrát cesta nevede. Nakolik dopravní značky motoristé i chodci dodržují, zjišťovaly všudypřítomné policejní i vojenské hlídky. Omezený pohyb v blízkosti letiště bude platit do soboty.

zdroj: ČTK
Spustit audio