V centru Prahy stojí unikátní kubistická kavárna

8. únor 2020

Dům U Černé Matky Boží stojí na nároží Ovocného trhu a Celetné ulice v Praze. A objevuje se na snímcích ve fotoalbech turistů po celé zeměkouli. Ptáte se, proč? V domě sídlí jediná kubistická kavárna na světě.

Památkáři před více než sto lety, kdy se rozběhla stavba domu podle návrhu architekta Josefa Gočára, měli oči na stopkách. Budovalo se totiž v historickém centru města, na místě, kde do té doby stály dva pozdně barokní domy. Ale protože pověření úředníci nebyli žádní zpátečníci, uznali, že moderní stavba do tohoto místa příjemně zapadá. Na roh fasády v prvním patře byla umístěna plastika madony, která zdobila jeden z původních domů. Odtud název budovy – Dům U Černé Matky Boží.

Zajímavé je, že první Gočárův návrh kubistický nebyl, protože v roce 1911, kdy vznikal, Gočárovi kubismus nic neříkal. Příznivcem tohoto avantgardního uměleckého směru se stal až později, ovlivněn kolegou Pavlem Janákem. Projekt proto předělal a konečnou podobu mu dal v roce 1912. V témže roce byl pak dům v kubistickém duchu dokončen.

Interiér kavárny v roce 1912

V kavárně si můžete dát i kubistický věneček

Kubistická kavárna v něm existovala zhruba 10 let, ve 20. letech minulého století byla však zrušena. Důvod? Nemodernost kubistického stylu. Teprve v posledních letech si unikátnost českého kubismu opět začínáme plně uvědomovat.

A čeho byste si měli všímat, pokud se do Domu U Černé Matky Boží vypravíte? Tvaru stavby s mansardovou střechou, kubistických vikýřů, balkonu kavárny v prvním patře s kubistickým zábradlím, tvaru oken, plasticky vystupujících z líce fasády a také výrazného portálu, kterým se vchází k hlavnímu schodišti.

Uvnitř kavárny pak kopií původního zařízení, které provozovatelé nechali vyrobit podle Gočárových návrhů a historických fotografií. „Neměli to jednoduché, protože fotografie i plány byly výhradně černobílé,“ říká historik architektury Zdeněk Lukeš.

Dům U Černé Matky Boží na rohu Celetné ulice a Ovocného trhu

Že se jim záměr podařil, zjistíte, pokud se v jediné kubistické kavárně na světě - Grand Café Orient, na chvilku posadíte a porozhlédnete se. A objednáte si třeba místní specialitu – kubistický věneček. Je skutečně hranatý.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.