V Centru řemesel v Ostré si sami vyzkoušíte stará řemesla a odpočinete si v půvabných zahradách

18. srpen 2023

V obci Ostrá u Lysé nad Labem vyrostlo před třiceti lety působivé Centrum řemesel a bylinné zahrady Botanicus. V jeho areálu se návštěvníci mohou seznámit s dávno zapomenutými řemesly, které v minulosti byly součástí každodenního života. A také se projít středověkými uličkami a pestrými zahradami, které přibližují pěstování nejrůznějších rostlin a bylinek. Nás celým areálem provedla vedoucí společnosti Botanicus Dana Hradecká.

Centrum řemesel vypadá jako malá historická vesnička. Myšlenka na její vznik pochází z Anglie, kde Dana Hradecká po vysoké škole nějaký čas pracovala. „Mělo to být takové openair muzeum. Jak postupně vznikal Botanicus, navázal na to nápad ukázat lidem, jak se bylinky a rostliny pěstují a jak se určité věci vyrábějí,“ vzpomíná na začátky centra jeho zakladatelka.

Vesničku tvoří téměř dvě desítky stavení, která jsou všechna z tradičních materiálů. „Jsou to vlastně dva bývalé cukrovary, jeden z Nymburka a druhý z Lysé nad Labem. Tehdy se bouraly a my jsme ten materiál postupně odváželi a začali z něj na místě bývalé skládky budovat náš areál. Podařilo se nám vytvořit dokonalou iluzi, protože všechno jsou to vlastně kulisy.“

V centru se návštěvníci mohou seznámit s řadou řemesel. V každém stavení je připravené jedno z nich. „Můžete si sami zkusit vyrobit mýdlo, svíčku, provaz, papír, hrnek nebo dokonce loutku. A pak si tu můžete vyzkoušet třeba i rýžování zlata,“ usmívá se Dana Hradecká. U kováře vás nechají ukovat si hřebík anebo si vyrobit vlastní minci. „Tady si zkusíte, jakou silou je potřeba do toho uhodit.“ Na místě je vždycky někdo, kdo vám s výrobou poradí a pomůže.

V Centru řemesel mají dokonce své vlastní platidlo. A sice groše. Ty si můžete vyměnit buď na pokladně anebo ve směnárně uvnitř areálu. Při směně můžete využít hotovost i kartu. Momentální kurz je jeden groš za deset korun.

Zahrady zdobí i labyrinty a umění

Dalším zajímavým místem jsou zahrady. Vznikly na původním bramborovém poli. „Vytvořili jsme systém zahrad, kde každá má své téma. Máme Bílou zahradu, Klášterní zahradu, Arboretum, produkční zahrady, ale také Sad starých odrůd, tedy jabloní, švestek, třešní a hrušní, Zeleninovou zahradu či Květinovou zahradu neboli zahradu jedlých rostlin,“ vypočítává Dana Hradecká.

Dana Hradecká, vedoucí společnosti Botanicus

První zahrada, do které vstoupíte z Centra řemesel, je buď Bílá zahrada, nebo Klášterní zahrada. Ta je vlastně zahradou bylinkovou, která vychází z původního projektu klášterních zahrad, ve kterých mniši pěstovali rostliny a byliny pro svoji kuchyni. Mají tam mátu, rozmarýn, měsíček lékařský, heřmánek a další klasické byliny. V Orientální zahradě byste našli ale i bylinky netradiční, například perilu.

Zahrady zahrnují i plochy určené pro odpočinek a zábavu. Je v nich spousta laviček a stromů a dokonce i bludiště a labyrinty. „Ty jsou nejenom zábavou pro děti, ale zároveň i zahradním prvkem, který je zakomponovaný do jedné ze zahrad. Kromě toho máme každý rok v zahradách výstavu fotografií a také v nich můžete narazit na řadu instalací nejrůznějších umělců,“ uzavírá pozvání do Centra řemesel a bylinných zahrad v Ostré vedoucí společnosti Botanicus Dana Hradecká.

Jaký program chystají pro návštěvníky v Centru řemesel o víkendech a jaké další zajímavosti nabízí sama vesnička Ostrá na Nymbursku, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.