V červnu začne oprava nádraží v Berouně, stát by měla 244 milionů korun

24. březen 2020

Nádražní budovy v Berouně čeká rekonstrukce, Správa železnic na ní nyní vypsala zakázku s odhadovanou cenou 244,6 milionu korun. Opravena bude odjezdová hala, administrativní budova i provozní prostory. Informovala o tom Správa železnic. 

Rekonstrukce bude podle správy zahrnovat novou fasádu a její zateplení, novou střechu, výměnu oken a dveří, úpravu povrchů stěn a stropů, nášlapné vrstvy podlah i výměnu interiérových dveří.

Rekonstrukce bude dále řešit rozšíření informačního a kamerového systému na nádraží.

Proměna čeká odjezdovou halu. Přemístěny budou pokladny, vzniknou navíc další komerční prostory. Podle Správy železnic by práce na rekonstrukci měly začít v červnu letošního roku a potrvají 24 měsíců.

Rekonstrukce bude rozdělena na etapy, odjezdová hala by však měla být po celou dobu cestujícím k dispozici, i když v omezeném režimu.

Stavební práce se dotknou i podzemních podlaží, kde se provede nová hydroizolace stěn pod úrovní terénu, sanace sklepních prostor i odstranění vlhkosti.

Aktuálně vyhlášená zakázka je v případě opravy berounského nádraží už druhou. Prví soutěž musela Správa železnic loni zrušit. Rekonstrukce patří k největším plánovaným projektům v rámci oprav nádražních budov v letošním roce.

Správa železnic pro letošní rok plánuje rekonstrukci 116 nádražních budov. Vedle toho začne příprava dalších 55 nádražních objektů. Modernizace a jejich přípravy by měly stát více než 1,7 miliardy korun.

Spustit audio