V Českém Krumlově můžete objevit i turisticky méně známá místa. Ptačí hrádek na kopci jménem Čihadla

15. říjen 2018
Česko – země neznámá

V Českém Krumlově na jihu Čech zná asi každý tamní zámek. Někdo možná i otáčivé hlediště nebo historické centrum města. Jsou tady ovšem i místa, která lákají k procházkám, poznání a hlavně nalezení klidu od rušných turistických center. Například nedostavěný historický objekt romantického jména - Ptačí hrádek. Dostanete se k němu po velice příjemné stezce ze zámeckých zahrad na takzvaná Čihadla.

„Čihadla se tomuto kopci říká proto, že tady ptáčníci odchytávali zpěvné ptáky, kterých je tu dodnes plno," upřesňuje architektka Lenka Havlíčková s tím, že zvláště po ránu se dá zpěv zdejšího ptactva přirovnat ke koncertu.

Lenka Havlíčková se před několika lety rozhodla koupit bývalý památník na oslavu vítězství spojeneckých armád nad Napoleonem, protože jí i její rodině toto místo doslova učarovalo. Opravu financovala z vlastních peněz i s pomocí grantů. A kromě toho společně s Lesy České republiky zvelebila i okolí památníku.

Na Čihadlech se můžete kochat výhledem do krajiny i na krásy architektury

Ten totiž stojí u vycházkových tras Českého Krumlova a výhled na něj, ale i cesta po okolí je balzámem na duši. Zvláště když si potřebujete odpočinout od rušných turistických center, ale přitom se třeba i něčemu přiučit nebo něco nového poznat.

Návrh památníku vypracoval stavitel vyhlídkové věže na Kleti Jan Sallaba. „Objekt začal stavět František Schwarzenberg pro svého bratra Karla Filipa, který porazil u Lipska Napoleona a ukončil tak napoleonské války," říká architektka Lenka Havlíčková. Jenomže Karel Filip bratra požádal, aby peníze spíš než na stavbu památníku použil na dary pro sirotky a vdovy po jeho padlých spolubojovnících. A tak nakonec památník nikdy nebyl dostavěn. Až před čtyřmi lety.

Výlet na Čihadla, či přesněji Ptačí vrch anebo Ptačí hrádek, můžete v Českém Krumlově spojit i s prohlídkou pozůstatků nedalekého monumentálního zavlažovacího systému zámeckých zahrad, nebo se vydat na prohlídku nedalekých grafitových dolů.

https://www.zamek-ceskykrumlov.cz/cs/tipy-na-vylet/6418-nedokonceny-pamatnik-ptaci-hradek v-ceskem-krumlove

http://www.ckrumlov.info/docs/cz/region_histor_ptahra.xml

Spustit audio