V Česku je plošná epidemie chřipky. Praha je na jejím začátku

3. únor 2020 15:15

V Česku stoupá počet nemocných s chřipkou a nemocemi dýchacích cest. V minulém týdnu jich v celé republice přibylo 28 procent, počty nemocných překročily hranici epidemie. Ta je na svém začátku i v Praze.

Aktuálně je v Praze nemocných zhruba 1500 lidí v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Nejvíc nemocné jsou děti do pěti let. Podle údajů hygieniků je v této kategorii nemocné každé pětadvacáté dítě. Statistika se však týká pouze pacientů, kteří navštívili lékaře.

„My máme v Praze hlášeny také tři nové případy s těžkým průběhem onemocnění, kdy pacienti byli hospitalizováni na oddělení typu JIP nebo ARO a bohužel došlo v Praze i k jednomu úmrtí,“ říká mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík. Celkem zaznamenali hygienici v hlavním městě za tuto sezónu 16 lidí s těžkým průběhem chřipky.

Hlášených nemocných je méně o Vánocích, kdy lidé zůstávají doma a nechodí k lékaři. V průběhu ledna naopak hlášených pacientů výrazně přibývá a na přelomu ledna a února hygienici obvykle informují o epidemii. Počty evidovaných nemocných pak klesají v době jarních prázdnin. Ty v Praze začínají 17. února.

Omezování návštěv v nemocnicích

Fakultní nemocnice Motol v pátek zakázala návštěvy na oddělení LDN. Od víkendu nesmí návštěvy ani na 3. interní kliniku 1. lékařské fakulty v Thomayerově nemocnici v Krči.

autoři: Radek Duchoň , jp
Spustit audio