V CHKO Brdy jsou oblasti, kam platí kvůli možným nálezům munice zákaz vstupu. Za jeho porušení hrozí pokuty

24. červenec 2021

Turisti v Chráněné krajinné oblasti Brdy by si v některých lokalitách měli dávat zvýšený pozor. Jedná se totiž o bývalý vojenský prostor a proto tam můžou být zbytky munice. Tato místa jsou označená cedulemi se zákazem vstupu. Umístěné jsou například i kolem posádkového cvičiště Jince.

Při výbuchu munice v prostoru bývalé dopadové plochy Kolvín v Brdech se totiž začátkem týdne zranili dva vojáci. Kolvín ale není jediným místem v Brdech, kde stále může být nevybuchlá munice.

„Cedule tady jsou a jsou dobře viditelný, takže lidé by tam asi neměli chodit,“ potvrzuje jeden z turistů. Jak přiznal, občas ho napadlo jít se podívat i mimo vyznačené trasy: „ Ale po tom, co se teď stalo u Padrtských rybníků, tak tam asi chodit nebudu," dodal.

V Brdech se v sobotu konal i známý běžecký závod Běhej lesy. Organizátoři museli kvůli úternímu výbuchu munice v Kolvíně upravit trasu. „Je to kvůli bezpečí, měli jsme schůzi, všichni to ví, přikládáme tomu větší vážnost," ujistil za organizátory Richard Valoušek.

Na dodržování zákazů v Brdech dohlíží příbramská policie, a to při nepravidelných namátkových kontrolách. Podle mluvčí Moniky Schindlové ale lidé nejčastěji porušují zákaz vjezdu do oblasti nebo parkování. V loňském roce dokonce počet pokut vzrostl a to i proto, že lidé kvůli koronavirovým omezením  častěji vyráželi do volné přírody.

Spustit audio