V CHKO Brdy žije vzácný datlík tříprstý, vyhovuje mu zdejší prostředí

17. říjen 2016

Chráněná krajinná oblast Brdy se může pochlubit zajímavým unikátem. Odborníci potvrdili, že tam žije vzácný datlík tříprstý. Středně velký druh ptáka objevili v Brdech už v 80.letech, teprve teď ale jsou k dispozici fotografie a další důkazy o hnízdění tohoto opeřence v lokalitě Pod Kamenem poblíž Chynína na pomezí Středočeského a Plzeňského kraje.

To, že datlík tříprstý žije v lesích Třemšínských Brd, potvrzuje, že se tady hospodaří přírodě blízkým způsobem.

„V lesích tu jsou stromy různého stáří, ponechávány jsou staré a doupné stromy, zlomy a vývraty. Právě takové prostředí datlíkovi vyhovuje, poskytuje mu dostatek potravy i možností k hnízdění,“ vysvětluje vedoucí Správy CHKO BrdyBohumil Fišer Bohumil Fišer.

Datlík tříprstý je velký 21 až 24 centimetry a patří mezi silně ohrožené druhy. Je podobný strakapoudu velkému, ale je bez červeného zabarvení. Na tvářích má široké černé pruhy, záda má bílá s jednotlivými černými skvrnami. Po stranách těla je silně příčně proužkovaný.

Samec má citronově žluté temeno a samice šedé. K životu potřebuje jehličnaté nebo smíšené lesy pralesovitého charakteru se starými stromy. Opeřence lze vzácně zahlédnout i v českých pohraničních horách.

Spustit audio