V chráněné dílně v Benešově vyrábějí unikátní batohy nebo penály s kusem historie

31. červenec 2021

Obří plachta, která zakrývala Národní muzeum při jeho rekonstrukci, neskončí v odpadu. Poté, co projde rukama švadlen v chráněné dílně v Benešově, vzniknou z ní tisíce drobných výrobků.

Je libo batůžek, penál, nebo kosmetickou tašku s kusem historie? Chráněná dílna v Benešově šije věci z plachty, která zakrývala pražské Národní muzeum při jeho rekonstrukci. Zhruba 20 tisíc metrů čtverečních pevné fólie tak najde nové využití.

Benešovská chráněná dílna Meryup šije batohy a tašky z plachty, která zakrývala Národní muzeum

„Je to vlastně odpad, ale je to luxusní materiál,“ vysvětluje Pavlína Hradečná ze společnosti Meryup proč se „ujali“ plachty. Pro plachtu bylo podle jejích slov původně složité najít další uplatnění, protože je z PVC a to se nedá recyklovat. Teď se nejdřív musí vyčistit, nastříhat (plachtu kvůli rozměrům museli nejdřív rozložit  na fotbalovém hřišti v Soběhrdech) a olemovat, aby se nepárala.

Benešovská chráněná dílna Meryup šije batohy a tašky z plachty, která zakrývala Národní muzeum

Na plachtě bylo muzeum vyfotografované a z dálky to působilo, jako kdyby se nic s budovou nedělo. Při stříhání proto švadleny využívají i jednotlivé motivy, které na plachtě byly.  Každý výrobek proto bude originál. „My vlastně povyšujeme původní výrobek na novou úroveň,“ dodává Hradečná.

autoři: Věra Hájková , Von
Spustit audio