V divadle v Mladé Boleslavi dostal Matouš Ruml spoustu krásných rolí. Nejvíc vzpomíná na Chaplina

23. září 2022

Herec Matouš Ruml je rodilý Pražák, ale část svého života strávil v Mladé Boleslavi, kde byl několik let ve svém prvním divadelním angažmá. Nastoupil tam hned po skončení konzervatoře a odehrál tam řadu krásných velkých rolí. V té době získal i divadelní cenu Thálii pro mladého činoherce za rok 2012. Jaké pro něj působení v Mladé Boleslavi bylo a jak na toto město vzpomíná, prozradil v pořadu Tady to znám.

K divadlu se Matouš Ruml dostal už jako malý kluk, když se otevíralo nové dětské divadelní studio při Praze 5, tehdy v divadle Labyrint, dnešním Švandově divadle. Maminka ho tam přihlásila spolu se starším bratrem. Bavilo je to oba, ale Matouše to opravdu chytlo. „Už tím hlavním mottem toho dětského studia: My nic nehrajeme, my si hrajeme. Toho jsem se pak držel celý svůj profesní život. A držím doteď,“ říká herec.

Dnes hraje nejen na divadle, ale i ve filmech a televizních seriálech. Přesto ho stále nejvíc přitahují divadelní prkna. „Protože je to živé umění. Úžasný je ten kontakt s publikem, kdy herec vidí tu bezprostřední odezvu a po výkonu je odměněn potleskem,“ vysvětluje Matouš. A ještě víc si to užívá, když hraje představení pod širým nebem. „Třeba když jsme hráli Romea a Julii na hradě Kost. To je neskutečné umocnění magičnosti toho okamžiku.“

Vybrali si ho už na konzervatoři

Do Městského divadla v Mladé Boleslavi nastoupil hned po konzervatoři. „Tehdejší ředitel František Skřípek s uměleckým šéfem Josefem Kettnerem objížděli herecké školy a dívali se na představení. Což se dnes už moc nedělá. A po jednom absolventském představení za mnou přišli a nabídli mi angažmá a s ním rovnou i velké role,“ vzpomíná herec.

Sám říká, že během svého působení v mladoboleslavském divadel neměl neoblíbenou roli. Ke každé si prý našel vztah a měl ji rád. „Ale je pravda, že postava Charlese Spencera Chaplina pro mě byla asi nejvíc. Byla to celá škála, od smutku až po radost. Tahle role pro mě byla nejhezčí.“

Dnes žije v rodinou v Řevnicích

V Mladé Boleslavi sice nikdy nebydlel, ale v době mezi zkouškami a představeními si užil mnoho toulek mezi starým a novým náměstím. A vzpomíná i na večírky a následné cesty přes park do ubytovny na Husovce.

Pavel Vítek a Matouš Ruml

„Taky jsme s jedním kolegou párkrát podnikli cestu do Mladé Boleslavi na kole. Jeli jsme do Lysé nad Labem a odtamtud pak podél řeky až do Boleslavi. Tuhle trasu jsem do té doby neznal a u řeky to pokaždé bylo kouzelné,“ říká Matouš Ruml.

On sám snil vždycky o tom, že si jednou pořídí domek někde za Prahou a to se mu nedávno splnilo. „Dneska už nejsem Pražák. Přestěhoval jsem se s rodinou do Řevnic a nemůžu si to vynachválit. Je tam Berounka, hned vedle Brdy.“ Obzvlášť rád má cestu z Dobřichovic na Karlštejn. „S dětmi je to sice celodenní túra, ale je to nádherná stezka.“

Jak si užil účinkování v televizní taneční soutěži StarDance a jakou zkušeností pro něj bylo moderování soutěže Legomasters, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

 

Spustit audio