V Dolní Lomné se na chvíli můžete stát zbojníkem. Dřevěný areál hlídají sochy Ondráše a Targolika

31. prosinec 2020

Nejznámějším beskydským zbojníkem byl dozajista Ondráš. Po kopcích nad Dolní Lomnou na Jablunkovsku se ale proháněl jiný výlupek, zbojník Targolik. Údajně po něm zbyl i někde ukrytý zlatý poklad. Dnes jeho dřevěná socha střeží Stezku zbojníků – tedy jakési naučné hřiště v centru Dolní Lomné.

Podle pověsti řádil Targolik v nejvýchodnější části Moravskoslezských Beskyd v první polovině 18. století. Původně prý byl pobočníkem mnohem známějšího beskydského zbojníka Ondráše. Pak se ale rozkmotřili, a tak si Targolik podmanil vlastní území.

Nebyl to ale dobrý člověk. Nedělal rozdíly mezi bohatými a chudými. Kde se dalo, tam něco ukradl, vypálil chalupu, vydrancoval salaš a neštítil se prý dokonce ani vraždit. Lidé se ho báli a nenáviděli ho. Údajně byl silný, dokázal trhat i řetězy a zabít ho bylo možné pouze výstřelem z vlastní pušky. A to se nakonec i stalo.

Jeho vzdálený příbuzný Janek "Kopidół" z Lomné „na Rzyce” ho mocně opil. Pak mu strhl z ramene pušku a jedním výstřelem zbavil obyvatele Dolní Lomné jejich tyrana. Dodnes se tu uchovalo říkadlo: „Jónek z Rzyki, kopidoł, Torgolika wykidoł."

Dřevěné sochy jsou dílem třinecké řezbářky Agáty Valalíkové

Ať už byl Targolik jaký chtěl, dnes už nikomu neublíží. Jeho dřevěná socha spolu se sochou Ondráše stráží nový dřevěný areál nazvaný Stezka zbojníků. Na rozdíl od ostatních naučných stezek v Dolní Lomné je tento umístěn v samotném centru vesnice, hned naproti obecnímu úřadu. A velký důraz je tady kladen nejen na poznání, ale také na pohyb a hru.

Děti si na prolézačkách a lanech mohou připadat jako zbojníci zdolávající obtížný horský terén. Také si mohou zahrát kuželky, dámu anebo zkusit rýžovat zlato. A kdo se chce přece jen poučit, může zalistovat v dřevěné Ondráškově čítance. Rovnou ve třech jazycích se dozví informace o zdejším nářečí, architektuře či zvycích.

Stezku zbojníků pomáhal navrhnout Petr Hořejš, český publicista, scenárista, spisovatel a autor knih Toulky českou minulostí. A nápadů měl tolik, že je při budování areálu ani nebylo možné použít všechny. Proto mají v Dolní Lomné do budoucna v plánu jeho rozšíření. A tentokrát by chtěli návštěvníky zavést i do okolních lesů a k řece. 

Spustit audio