V Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem najdete největšího mamuta na světě

21. září 2018
Česko – země neznámá

Vydáme se do Dolní Moravy, nejvýchodnější a zároveň nejsevernější obce Pardubického kraje, která leží v srdci pohoří Králický Sněžník. Mají tam atrakci, která se možná dostane do Guinessovy knihy rekordů. V české knize rekordů už je. V horském resortu Dolní Morava totiž od jara stojí největší mamut na světě. Tedy samozřejmě jeho model. Návštěvníci mohou dokonce prozkoumat i jeho útroby a poměrně zvláštní cestou se pak dostat ven.

Symbolem Králického Sněžníku, nejvyšší hory stejnojmenného pohoří, je už víc než 85 let socha slůněte, která stojí těsně pod vrcholem. V Dolní Moravě mají od letošního roku vzdáleného příbuzného z doby ledové. Ne náhodou. Mamut srstnatý totiž v oblasti pod Králickým Sněžníkem před desítkami tisíc let skutečně žil. Dokládají to fragmenty klů a stoličky, které byly nalezeny jen několik kilometrů jižně od Dolní Moravy.   

Monumentální model mamuta je součástí zábavního parku horského resortu a první návštěvníci ho mohli obdivovat se začátkem letošní letní turistické sezóny. Mamut je vysoký 13,4 metru a na délku měří přes 31 metrů. Oproti skutečné výšce mamuta srstnatého jde o dva a půl krát zvětšenou sochu. Už na první pohled vypadá model mamuta, vytvořený ze smrkového dřeva a ocelových spojů, skutečně autenticky. Je totiž chlupatý. Imitaci srsti tvoří dlouhá syntetická vlákna, která odolávají povětrnostním vlivům.

Vzhůru do doby ledové

Nohy mamuta mají obvod 805 centimetrů a každá z nich umožňuje vstup do jeho těla. Do vyšších pater se můžete dostat buď po točitém schodišti, nebo pomocí kaskádových překážek a lezeckých komínů.

První patro mamutích útrob je věnované hlavně poučení. Najdete tu informace o výskytu mamutů na naší planetě, jejich životě a stravování, stejně jako o lovu mamutů pravěkými lidmi. Jak bylo zvíře z doby ledové mohutné, zjistíte díky obrázkům na informačních panelech, které ukazují mamutí výšku v porovnání s člověkem, třípatrovým domem, autobusem nebo traktorem.

Skrze nohy je možné vystoupat do druhého patra, směrem k hlavě mamuta. V něm se nachází malý labyrint a další herní prvky. Projít můžete třeba lesem lián, musíte překročit i zbytky kmenů přesliček. Do druhého patra ústí i lanový šplhací komín a lezecká stěna. Prolézacím tubusem se můžete dostat i do jeskyně. A pokud ve tmě nahmatáte speciální tlačítko, obklopí vás mohutný mamutí řev.

Ven se z mamuta dostanete buď po točitém schodišti, anebo je tu další možnost. Sjet dolů chobotem. Mamutím chobotem vede totiž 24 metrů dlouhý tobogán, tzv. chobogán. Jeho první část má poměrně ostrý sklon, což představuje výzvu nejen pro děti, ale i pro dospělé.

Obří mamut v Dolní Moravě má hned dva zápisy v České knize rekordů. Jednak jako „největší mamutí atrakce na světě“. Dalším rekordem je „nejvíce dětí uvnitř největšího mamuta na světě“. Do České databanky rekordů byla dolnomoravská atrakce zapsaná 30. června 2018 pelhřimovskou agenturou Dobrý den.  

poloha: Mamut je součástí Mamutíkova vodního parku, na mapě ještě není.

autor: BRA
Spustit audio