V domácí lékárničce bychom měli vždy bezpečně najít první pomoc

6. duben 2022

Domácí lékárnička by měla obsahovat kromě obvazového materiálu i základní léky na zažívací potíže, horečku a dezinfekci. Podle zvážení jsou vhodné i některé vitaminy a lehčí analgetika. Prošlé léky vždy vracejte do lékárny k odborné likvidaci.

Každý řidič musí mít ve svém voze autolékárničku, o kterou se většinou nestará do chvíle, než se stane nějaká nehoda. Pokud není prošlá a byla kupována v celku přesně podle vyhlášky, můžeme se ostatně i spolehnout, že v ní najdeme vždy vše co je v případně nutnosti potřeba.

Jinak je to s naší domácí lékárničkou. Někdo má doma možná pouze starou náplast, někomu jinému doma naopak postupně přibývají všechny léky, které v posledních letech z nějakého důvodu užíval a nedoužíval.

Co bychom vždy měli mít doma v lékárničce

V autolékárničce najdete především obvazový materiál a to, co může být potřeba při autonehodě. Naše domácí lékárnička by měla vypadat podobně jako autolékárnička. Měla by ale obsahovat navíc i různé medikamenty.

Doma by nemělo chybět živočišné uhlí pro různé střevní a zažívací problémy. V každé rodině by pak měly být doma léky na horečku, které obsahují paracetamol nebo kyselinu acetylsalicylovou. Samozřejmě i doma je nutné mít rychle po ruce v případě poranění náplast, obvaz a samozřejmě také dezinfekci, nejlépe klasický kysličník nebo jódové pero.

Vitamíny i analgetika pouze jako doplněk

Občas se stane, že cítíme, že na nás něco „leze“, jak se lidově říká. Není nad to si v těchto chvílích dát teplý čaj, zůstat půl dne v posteli a odpočinout si. Ale ne vždy máme po ruce přirozené vitamíny v podobě čerstvého ovoce.

Vyplatí se proto mít doma zásobu vitamínu C i B – komplex. S onemocněním a teplotou může souviset i bolest, ať už hlavy nebo zubů apod. Podle zvážení je vhodné mít doma i lehčí analgetikum, které ale užívejte pouze přechodně, než s problémem dojdete co nejdříve k lékaři.

Kontrolujte, zda léky nejsou prošlé

Léky se nám doma mohou hromadit. Občas nám při nějakém přechodném onemocnění lékař nějaké léčivo předepíše, a pokud ho nedobereme, zůstane nám většinou v lékárničce. Pak nejen hrozí, že zapomeneme, na co jsme léky brali, ale navíc léčivu může i projít trvanlivost.

V žádném případě nezačněte znovu užívat nedobraná antibiotika a veškeré prošlé léčivo vracejte zpět do lékárny. Rozhodně ho nevyhazujte do odpadků nebo nesplachujte do toalety. Jedná se o chemické látky, které je potřeba odborně zlikvidovat. Pokud se navíc léčivo dostane odpadem do vodních zdrojů, bohužel pouze zvyšuje už tak velmi vysoké hodnoty antibiotik a hormonů, které v rozboru vody ve vodních tocích můžeme nalézt, a které se do vodního systému bohužel dostaly právě tímto neohleduplným zacházením s léčivy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.