V Domově pro seniory Clementas Mlékovice mají své místo v terapii i oblíbená zvířata

7. únor 2021

Centrum pro seniory Clementas Mlékovice na Kolínsku začalo přijímat první klienty v létě roku 2016. Domov tu našlo přibližně 250 klientů, kteří trpí Alzheimerovou chorobou, Parkinsonovou chorobou nebo jiným typem demence. Špičkoví specialisté a zkušený personál tu pod vedením primáře MUDr. Jana Cimického, CSc. pečují i o klienty po cévních mozkových příhodách nebo ty, kteří jsou trvale upoutáni na lůžko.

Zvířata jako terapeuti

Přestože se jedná o moderní rozsáhlý komplex, podařilo se v něm vytvořit příjemné domácí prostředí. Domov Clementas totiž klade velký důraz na různé formy animoterapie. O zdejší klienty pečuje oblíbený kočičí terapeut jménem Kocour Mikeš a běžnou součástí péče je i canisterapie. Mikeš se rád vozí na chodítkách, když klienti trénují chůzi. Namáhavá chůze s chodítky je tak pro ně nakonec zábavou. Rád se také mazlí a klienti si hlazením a drbáním Mikeše trénují jemnou motoriku. Přirozeně tak pomáhá i klientům, kteří do Domova Clementas přijdou nově a cítí se zpočátku v novém prostředí nejistě.

Od prosince jsou hitem slepice

Se slepičkami se klienti rádi potěší

V péči o zvířata jsou novinkou slepice z plemene hedvábniček. Klienti se o ně starají přímo v jejich novém kurníku před budovou. Je to malý a přítulný druh slepic, které si okamžitě získaly u klientů velkou oblibu. Velký přínos je, že se díky zájmu o slepičky často vydávají ven a zlepšují si tak pobytem na čerstvém vzduchu svou fyzickou kondici. Slepice jsou už ochočené a velmi dobře na blízkost klientů reagují.

Jak uvedla ředitelka Domova pro seniory Clementas Mlékovice Andrea Faltysová - "Snažíme se, aby u nás klienti žili co nejvíce ´normální život´, který jim připomíná to, co žili ve svých domovech. Je to důležité jak pro seniory obecně, tak pro seniory s demencí“. Některým klientům se díky péči o slepice vrací i vzpomínky na prožité prázdniny u babiček na vesnici a podle svých slov prý při každé návštěvě kurníku omládnou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.