V hasičském muzeu uprostřed Číhoště na Vysočině stojí funkční koňská stříkačka z konce 19. století

7. listopad 2018
Česko – země neznámá

Číhošť na Vysočině je známá především kostelem, ve kterém se měl v padesátých letech minulého století pohnout křížek. Je tu ale i geografický střed České republiky, a za návštěvu určitě stojí i místní hasičské muzeum. Možná si ho zpočátku spletete s autobusovou zastávkou, protože je opravdu malinké. To ale neznamená, že je malé i svým obsahem. Naopak, je plné unikátů.

„Nejdřív chlapi opravili stříkačku. A my jsme nevěděli, kam ji umístit. Jeden hasič pak přišel s nápadem udělat ze staré hasičárny muzeum,“ říká starosta Sboru dobrovolných hasičů v Číhošti Jiří Cihlář.

Stará koňská stříkačka z roku 1898 stála dlouhá léta na faře. V roce 2008 ji šikovní dobrovolní hasiči rozebrali, vykytovali, nastříkali, zkrátka uvedli do funkčního stavu. „Jsem hasič už čtyřicet let, tak vím, jak fungují ty historické stroje,“ říká Václav Růžička, který stříkačku také opravoval. Dnes s ní hasiči jezdí na různé akce. „Když máte dělat pět minut dřepy nahoru dolů, když chcete, aby to stříkalo patnáct metrů, tak se musí švihat,“ usmívá se hasič.

V číhošťském muzeu ale samozřejmě není k vidění jen tato jedna vzácná koňská stříkačka. V nevelké místnosti stojí i stříkačka ze třicátých let minulého století, kterou hasiči také opravili. Má dokonce původní pneumatiky značky Baťa Superb. Po stěnách jsou rozvěšené uniformy, tak jak se během let měnily. A zajímavé jsou i historické přilby nebo různé medaile a vyznamenání, které hasiči v Číhošti dostali. „Tady jsou fotky, jak ta hasičárna vypadala, než jsme to začali dělat,“ ukazuje Jiří Cihlář a pro lepší představu tehdejší práce hasičů roztáčí ruční sirénu.

Číhošťské hasičské muzeum je zamčené, ale jeho interiér je možné si kdykoli prohlédnout přes velká okna. Po předchozí domluvě, například na telefonním čísle uvedeném na stránkách obce, pak starosta hasičů muzeum rád odemkne a návštěvníky provede i s poutavým výkladem.

Spustit audio