V horku je nutné upravit pitný režim a nezapomínat na doplnění minerálů

11. srpen 2022

Pitný režim musíme hlídat celoročně. Obzvláště důležitý je ale hlavně v létě. Na příjem dostatečného množství tekutin je nutné myslet průběžně po celý den. Hodně totiž vypotíme i vydýcháme. Dostatek tekutin vás i ochladí.

Často se říká, že běžná míra dostatečného množství tekutin je 1,5 l. To je ale minimum. Mnoho tekutin totiž v horku vypotíme i vydýcháme. Nemusíte se navíc ani přímo potit a přesto se kůží mnoho tekutin vytrácí. Říká se, že minimálně půl litru vydýchá a vypotí další půl litru… V parném létě to navíc bývá podstatně víc. Měli byste proto v horku přidat minimálně o 1 litr nápojů navíc.

Pitný režim je nutné v horku upravit

Rozhodně na doplnění tekutin nepijte kávu ani černý čaj. Vychutnejte si je pouze občas. Odvodňují a působí močopudné a dehydrataci těla by ještě zhoršily. Nevhodně jsou i slazené limonády, kde je velké množství cukrů a budete po nich přibývat na váze. Ideální je čistá voda a neslazené ovocné čaje. Je tu ještě jedno nebezpečí. V horku ztrácíte potem spoustu minerálů a ty je potřeba tělu dodávat.

Dostatek minerálů nemusíte řešit pilulkami z lékárny. Stačí vhodné tekutiny

Ideální řešení pro dodávání minerálů je dát si občas lehce osolenou sodovku. Můžete vsadit i minerální vodu, ale nepijte jí ve velkém množství. Pro dobrou kondici stačí jedna nebo dvě 2dcl sklenice minerální vody denně. Zbytek pitného režimu dohánějte raději čistou vodou. Velmi vhodné jsou i polévky – ve své podstatě jsou totiž iontovým nápojem a obsahují potřebné sole, které vypotíme. Opatrně ale s pivem. Sice se mu po právu říká „tekutý chleba“ a můžeme jeho popíjením doplnit minerály a ionty, ale nepřehánět!. Ve vedru alkohol působí ve zvýšené míře a může se vám pak lehce stát, že se opijete i pouhým malým pivem.

Nevypijte vše najednou

Ideální je pít často a rozumné množství pouze když máte žízeň. Jiné je to ale u starších a seniorů. Na ty je potřeba dohlížet a nutit je pít. Nemají totiž přirozený pocit žízně a mohou pak být lehce dehydratováni a zmateni. Zdraví rozhodně prospějete, pokud nebudete přehánět množství tekutin vypitých najednou. Jestliže pozdě odpoledne zjistíte, že jste toho zatím moc nevypili, zbylé množství zkuste rozložit do několika hodin, aby tělo tekutiny dobře vstřebalo.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.