V horkých dnech ovívají krávy v Hodkovicích obří ventilátory. Chovatelé jim také dopřávají sprchu

22. červenec 2022 13:00

Tropické teploty posledních dnů trápí i zemědělská zvířata. Například kravám je horko už při zhruba 18 stupních Celsia. V kravínech se proto dojnice snaží ochlazovat prostřednictvím ventilátorů a sprchy. Jak se ochlazují krávy v zemědělském družstvu v Hodkovicích u Prahy, zjišťoval reportér Tomáš Maleček.

"Krávy chovatelé chladí hlavně pomocí ventilátorů., které běží už od rána na plné obrátky. Ventilátory se zapínají automaticky, když teplota v kravínu vyšplhá na 13 stupňů. Už při takové teplotě totiž může být krávě horko. Teď je uvnitř 24 stupňů, přesto tady většina krav spokojeně leží, ventilátory je ovívají a vypadá to, že je jim i docela příjemně," přibližuje reportér.

Krávy si užívají i automatické sprchování

Krávy v zemědělském družstvu v Hodkovicích u Prahy

Nad místy, kde krávy žerou, vedou trubky, kterými proudí voda. Když teplota překročí třicítku, pak se zapnou i tyto - lidově řečeno - sprchy. V Hodkovicích ale chlazení vodou nevyužívají příliš často. S vodou totiž v kravíně roste i vlhkost, pocit ochlazení je tak sice intenzivnější, ale kratší.

Lepší je, když kráva celý parný den stráví pod ventilátorem. Ventilátor totiž dokáže dobře odhánět i mouchy, které krávy v létě často otravují. Tedy raději chladný vzduch než chladnou vodu.

Na dojivost krav v Hodkovicich vedra vliv nemají

V Hodkovicích dojí 1100 krav třikrát denně a dojivost se během současných veder nesnížila. Právě naopak. Přestože řadě farem produkce mléka kvůli vedrům padala, tak tady naopak lehce rostla.

V Hodkovicích to přičítají jedné z hal, kterou mají nově osazenou nejvýkonnějšími ventilátory. Momentálně odsud odesílají do mlékárny 39 tisíc litrů mléka denně, bez ventilátorů by to bylo třeba i o 2 tisíce litrů méně.

Spustit audio