V Hořovicích se dočkají po letech nových veřejných toalet

17. leden 2012

Rekonstrukci hořovických veřejných záchodků provázejí četná zdržení a komplikace.

Až se možná může někomu zdát, že jde o nějaký trest shůry. Třeba za to, že toalety stojí v posvátných prostorách bývalého františkánského kláštera ze 17. století.

Toalety byly v klášteře zbudovány zřejmě tak trochu jako schválnost. V polovině 50. let totiž nebyly církevní památky zrovna v kurzu. Dlouhá desetiletí sloužily záchodky prakticky bez údržby. Poté, co koncem devadesátých let dáma, která se starala o jejich provoz, odešla do důchodu, vše velmi rychle zničili vandalové.


Záchodkům je klášter malý

Pak se skoro deset let mluvilo o rekonstrukci. Lepší místo než klášter hořovičtí zastupitelé najít nedokázali, i když pro to měli několik důvodů. Kvůli úzkému pozemku a platným hygienickým normám se například na původním místě nedala použít klasická zděná konstrukce. Zastupitelé proto nechat toalety umístit do speciálních tenkostěnných betonových kontejnerů.

Celkové náklady rekonstrukce toalet a také budoucí přilehlé prodejny tisku a infocentra měly být 2 500 000 Kč. „Všechny památkové náležitosti jsou vyřešeny, restaurátorské práce objednány,“ řekl hořovický starosta Luboš Čížek v listopadu 2010 s tím, že práce na rekonstrukci začnou co nevidět, tak aby se stihnul termín dokončení na podzim 2011.


Realita ale byla jiná

Chybou kalkulace projektanta v projektu chyběly náklady na dopravu a instalaci toalet. Šlo přitom o 200 000 Kč. Navýšení rozpočtu o tuto částku muselo provést už nové zastupitelstvo, mezitím byly totiž komunální volby. Teprve pak - tedy koncem léta - se začalo staveniště připravovat na příjezd kontejnerů.

Během prací ale stavebníci zjistili, že všechno je horší, než se zdálo původně, takže postupem času budovu kláštera de facto zbourali. „Přesnější označení je, že se prostě rozpadla,“ konstatuje Ondřej Vaculík, nynější starosta. „Měli jste si to lépe připravit,“ vzkazují Hořovice stavebníkům.

Zároveň starosta upozorňuje, že to rozhodně neznamená, že by Hořovice byly ochotné příliš připlácet stavební firmě za případné „vícepráce“. Prý si to - stručně řešeno - měli všecko lépe naplánovat předtím, než podali svou nabídku na provedení prací.


Za 3 250 000 korun otevřeme v květnu 2012

Podle stavbyvedoucího Vladimíra Živného jde usazování - na rozdíl od stavby - podle plánu. Ptáme se tedy na termín dokončení a na aktuální odhad celkových nákladů: „Hotovo bude v květnu a celkem to vyjde asi na 3 miliony korun.“

Na další zhruba čtvrt milion vyjdou ještě restaurátorské práce na původních trámech s barokními malbami. Budou vidět z prodejny tisku a městského infocentra. Prostor toalet by měl být po dokončení přístupný přes automat na mince. K dispozici bude jedna kabinka pánská, dva pisoáry, jedna toaleta pro invalidy a kabinka dámská.

autor: pek
Spustit audio