V Hořovicích zahájila turistickou sezonu Zámecká zabíjačka. Nechyběl ovar, tlačenka ani jitrnice

31. březen 2019 11:09

Během tohoto víkendu začíná na hradech, zámcích a dalších památkách nová turistická sezóna. V Hořovicích se v sobotu otevřely zámky dva. Nejen barokní zámek s přilehlým parkem ale i tzv. Starý zámek – což je původní gotická tvrz, přestavěná na honosné renesanční sídlo hořovické šlechty. Starý zámek později sloužil jako administrativní a hospodářské zázemí nově vybudovaného barokního zámku. Dnes tu mimo jiné najdete Muzeum Hořovicka i Městské kulturní centrum.

„Chtěli jsme pro hořovické občany i další návštěvníky z okolí uspořádat takové vítání jara. Proto jsme připravili zabíjačku i s doprovodným programem,“ vysvětluje ředitel hořovického Městského kulturního centra Přemysl Landa.

K zabijačkovým pochoutkám zněly i staropražské písničky v podání kapely Těžká pára. „Nabízíme tu hlavně ovar a také černou polévku, takzvanou prdelačku nebo zabíjačkový guláš, jelita, jitrnice a prejt,“ prozradil jeden z řezníků u stánku, ke kterému se táhla dlouhá fronta.

Návštěvníci di také prohlédli expozici Muzea Hořovicka. „ Do muzea přišlo zhruba 150a návštěvníků,“ říká vedoucí muzea Anna Brotánková.

autor: Markéta Vejvodová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio