V Hospici Dobrého Pastýře v Čerčanech na Benešovsku začala výstava obrazů jednoho z tamních klientů

21. říjen 2009

V Hospici Dobrého Pastýře v Čerčanech na Benešovsku začala 21. října výstava obrazů jednoho z tamních klientů, architekta Josky Vensona. Expozice nese název Vzdor bolesti. Umělec vytvářel grafiky, kresby a malby střídavě pravou a levou rukou. Jsou to díla z poslední doby, kdy se vyrovnával s těžkou nemocí. Diváci, kteří si výstavu prohlédnou, se dozví mnohé o pocitech a myšlenkách vážně nemocného člověka. Obrázky jsou jistě zajímavé i pro lékaře. Výstavu nám přiblíží naše redaktorka Eva Vrzalová...

Joska Venson se narodil na Slovensku jako Josef Kvasnica. Velkou část svého života ale strávil v Anglii, kde se také oženil. V Londýně se podílel na řadě projektů tamních uměleckých skupin. Právě tam ho v posledních letech zastihla těžká nemoc. Po prvních operacích se brzy zotavil. Potom ho ale na ulici přepadla skupinka lupičů, a ti architekta vážně zranili. Joskovi Vensonovi tak začala další etapa boje s rakovinou. Do hospice v Čerčanech se dostal díky své sestře, která v okolí žije a nabídla mu pomoc v České republice.

Architektonicky zajímavou budovu hospice najdeme v Čerčanech v Sokolské ulici. První takové zařízení ve středních Čechách se podařilo vybudovat Občanskému sdružení Tři. Jeho dlouhodobým cílem je vytváření prostoru, kde se mohou posilovat mezilidské vztahy. Hospic je místem, kde je nevyléčitelně nemocným lidem poskytována vlídná a lidská pomoc. O pacienty pečují zdravotníci. Podporu klientům zajišťují také příbuzní, kteří do hospice mohou kdykoliv za svými blízkými přijet na libovolně dlouhou dobu. Občanské sdružení Tři poskytuje i řadu terénních zdravotně sociálních služeb v Benešově a okolí. To znamená, že kvalifikovaní lidé dojíždějí za vážně nemocnými pacienty domů a tam je ošetřují.

V budoucnu by u hospicu v Čerčanech měl stát kostel Nejsvětější trojice. V přípravách je také vybudování alternativní školy Archa.

autor: Eva Vrzalová
Spustit audio