V Hostíně na Mělnicku začala sklizeň zeleného i bílého chřestu. Fialového chřestu bude letos málo

7. duben 2019 07:37

Na polích v Hostíně na Mělnicku začala sklizeň chřestu. Bílý chřest už farmáři sklízejí týden, teď se k němu přidává i ten zelený. Tento druh zeleniny je možné v kuchyni upravit nejrůznějšími způsoby.

Sklizeň letos začala o dva týdny dřív. „Samotné nás to překvapilo, je to průběhem zimy, kdy nás postihly hluboké mrazy, ale pak se naštěstí rychle oteplilo,“ říká majitel firmy Český chřest Jiří Šafář s tím, že v současné době mají na polích 60 procent zeleného a 40 procent bílého chřestu. „Letos nebudeme sklízet fialový chřest, pouze budeme mít malou ukázku na květnové Chřestové slavnosti,“ dodává.

V Hostíně na Mělnicku začala sklizeň chřestu

Chřest se zpracovává ve velkých halách – kde se čistí, třídí a chladí. To má na starosti Jan Charvát. A jaký má oblíbený recept na úpravu chřestu? „Je to klasika - bílý chřest s raným bramborem a holandskou omáčkou. Nebo zelený chřest orestovaný se sezamovým semínkem a zastříknutý trochou sójové omáčky,“ prozradil Charvát.

V Hostíně na Mělnicku začala sklizeň chřestu
autor: Radek Duchoň
Spustit audio