V Hostíně na Mělnicku začala sklizeň zeleného i bílého chřestu. Fialového chřestu bude letos málo
Na polích v Hostíně na Mělnicku začala sklizeň chřestu. Bílý chřest už farmáři sklízejí týden, teď se k němu přidává i ten zelený. Tento druh zeleniny je možné v kuchyni upravit nejrůznějšími způsoby.
Sklizeň letos začala o dva týdny dřív. „Samotné nás to překvapilo, je to průběhem zimy, kdy nás postihly hluboké mrazy, ale pak se naštěstí rychle oteplilo,“ říká majitel firmy Český chřest Jiří Šafář s tím, že v současné době mají na polích 60 procent zeleného a 40 procent bílého chřestu. „Letos nebudeme sklízet fialový chřest, pouze budeme mít malou ukázku na květnové Chřestové slavnosti,“ dodává.
Chřest se zpracovává ve velkých halách – kde se čistí, třídí a chladí. To má na starosti Jan Charvát. A jaký má oblíbený recept na úpravu chřestu? „Je to klasika - bílý chřest s raným bramborem a holandskou omáčkou. Nebo zelený chřest orestovaný se sezamovým semínkem a zastříknutý trochou sójové omáčky,“ prozradil Charvát.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
‚Podle mne odveta bude,‘ míní analytička Irena Kalhousová. Izrael ji ale musí dobře nakalibrovat
-
V Česku hledáte jakoukoliv práci co nejdřív, v Dánsku tu nejlepší a pomůžou vám s tím, srovnává sociolog
-
‚Musíme se připravit.‘ Rusko může mít za pět let prostředky k útoku na NATO, řekl německý generál
-
Po odsouzení války mu začali vyhrožovat. ‚Vlastně jsem měl štěstí a udělal z toho skeč,‘ říká ruský komik