V Hrabyni na Opavsku mají Květinový park osobností. Záhon tam věnovali i letošnímu výročí republiky

1. říjen 2018
Česko – země neznámá

Každý rok jsou jiné a každý rok jsou věnovány nějaké osobnosti. Řeč je o pěti velkých květinových kruzích, které od jara do podzimu zdobí část parku u Ústavu sociální péče v Hrabyni na Opavsku. Radost dělají nejen klientům ústavu, ale také lidem, kteří sem náhodně zavítají. Pozoruhodné místo nese název Květinový park osobností. V roce 2013 zde rozkvetl kruh na počest 40. výročí zdejšího ústavu. Letos jeden připomíná 100. výročí vzniku samostatného Československa.

S nápadem vytvořit Květinový park osobností přišel Ivan Doubek z Ostravy, který viděl podobné květinové obrazce na fotografiích z anglických parků. V Ostravě pro svůj plán radní příliš nenadchl, do Komenského sadů by se prý architektonicky nehodily. Odezvu ale našel v Hrabyni u tehdejšího ředitele Ústavu pro sociální péči. Právě byl podzim roku 2003 a první kruhy byly vysázeny už příští jaro.

Aby byly dobře vidět už z dálky a vynikly na nich vysázené obrazce, musely mít v průměru tři až čtyři metry. Samotné květiny je vždy zapotřebí přichystat už dva měsíce před samotným vysazením, aby kvetly od jara až do podzimních mrazů.

O první návrhy, jak budou kruhy vypadat, se postaraly děti z okolních škol. V Hrabyni se usnesli, že je věnují Miss Europe Monice Žídkové, hokejistovi Jaromíru Jágrovi, písničkáři Jaromíru Nohavicovi, fotbalovému klubu Baník Ostrava a hokejistům HC Vítkovice. A všichni tenkrát do Hrabyně přijeli, pobesedovali s klienty ústavu, Jaromír Nohavica uspořádal k velké radosti všech koncert. A nová atrakce byla na světě. 

Park je volně přístupný všem zájemcům. Samozřejmě i těm, kteří jsou na vozíčku, či rodičům s kočárky. Jen s jeho návštěvou neotálejte. S pokročilým podzimem budou totiž zahradníci letničky vytrhávat. Na jaře se sem opět vrátí a znovu vysázejí všech pět kruhů k poctě dalších osobností či významných událostí našich dějin. 

Spustit audio