V Hradci Králové se můžete svézt po Labi kolesovým parníkem stejně jako na Mississippi

14. květen 2014
Česko – země neznámá

Vodu do kotle, trochu dříví, pár lopat uhlí, zatopit a za hodinu můžeme vyrazit. Ačkoli v Hradci Králové řeka Labe ještě zdaleka nepřipomíná veletok, můžete na ní vidět prohánějící se kolesové parníky - klapající, kouřící a houkající. Skoro jako na Mississippi. Ty hradecké sice připomínají spíš velkou pramici s podivným válcem uprostřed, turisty ale lákají k romantické vyjížďce stejně jako jejich větší bratři.

První parník si před mnoha lety postavili nadšenci parních strojů, později přidali další, založili Hradeckou paroplavební společnost a zkusili jízdy pro veřejnost. Jízda lodí a pohled na historické centrum města z hladiny řeky skýtají neobvyklý zážitek.

A máte-li navíc štěstí na kormidelníka a současně spoluzakladatele hradecké paroplavby Zdeňka Balského, vyslechnete i řadu příběhů a zajímavostí o okolní architektuře. Třeba o tom, že Kamenný most vlastně vůbec není kamenný, ale jde naopak o první most, který byl u nás odlitý z betonu. Anebo si doplníte fyzikální znalosti – víte například, že píšťala píská jen, když je ohřátá?

Parníkem zvaným Královna Eliška se můžete vydat z přístaviště na Smetanově nábřeží kolem Kotrčovy budovy a muzea k nedalekému jezu a architektonické perle – vodní elektrárně Hučák, delší trasa pak vede proti proudu až do okrajových částí Hradce Králové nebo do Předměřic nad Labem. Na vlastní oči tak můžete vidět práci parního stroje a obdivovat tento dříve běžný způsob cestování.

Parníky na Labi - Královna Eliška

V současnosti čítá „flotila“ hradecké paroplavební několik pramic, dva motorové čluny a dva parníky. Největším svátkem pro všechny příznivce páry a parních strojů je každoroční setkání na konci prázdnin. Na „Nábřeží paromilů“ přijíždějí už více než 10 let sběratelé a restaurátoři starých lokomobilů, stabiláků, parních stříkaček, parníčků, a dokonce tu uvidíte projíždět parní kolo, sentinel či dětský kolotoč poháněný parním strojem.

Spustit audio