V hradní kuchyni na Šternberku ukazují předchůdkyni mikrovlnné trouby i rychlovarné konvice

25. červenec 2018
Česko – země neznámá

Hrad Šternberk v Olomouckém kraji patří sice k menším, ale o to pozoruhodnějším hradním stavbám Moravy. Byl to jeden z nejdéle obydlených památkových objektů u nás, kde jeho obyvatelé, příslušníci rodu Lichtenštejnů, žili až do roku 1945. A tak zde najdeme mnoho pozoruhodných dokladů běžného života šlechty i jejího služebnictva.

Historie hradu je letitá. Jeho počátky spadají do poloviny 13. století, kdy ho nechal postavit Zdeslav z Chlumce a Šternberka. Největšího rozvoje hrad dosáhl za vlády císaře Karla IV., kdy byl majitelem jeden z jeho nejbližších rádců biskup Albert II. ze Šternberka. Tento významný církevní hodnostář a vlivný diplomat využíval hrad jako svou rezidenci. Z této doby se dochovala unikátní gotická kaple, kterou nechal vyzdobit ve stylu, jenž tehdy panoval na císařském dvoře.

V době, kdy hradní sídla vrchnost většinou opouštěla, měl Šternberk štěstí. Na konci 17. století ho koupil kníže Jan Adam Ondřej z Lichtenštejna a jeho rod byl potom vlastníkem hradu až do konce II. světové války. I když hrad zpočátku chátral, v roce 1886 zahájili Lichtenštejnové jeho generální rekonstrukci podle projektu vídeňského architekta Karla Gandolpha Kaysera.

Původní představy o přestavbě hradu na zámek se naštěstí nekonaly a hrad byl opraven a přebudován v duchu romantického historismu. Při přestavbě však zanikly některé cenné původní prvky, které se do dnešních dnů dochovaly jen v torzech či nákresech.

Vzniklo však luxusní sídlo, které postupně vybavili také historickým mobiliářem, obrazy, nábytkem, plastikami a gobelíny. Ty jsou dodnes základem zdejších sbírek. Na počátku 20. století byly v okolí hradu vysazeny dřeviny ve stylu lesoparku, který je rovněž součástí památky.

Hradní kuchyně byla rozlehlá a moderně vybavená

Díky tomu, že byl hrad obydlen až do roku 1945, kdy byl zestátněn, najdeme zde mnoho předmětů denní potřeby a také poměrně zajímavá technická řešení, která dělala gotický hrad obyvatelným i v první polovině 20. století.

K těm patří nejen systém vytápění, ale i sanitární technika či osobní výtah a výtah na jídlo, které byly instalovány při poslední přestavbě. Výtah na jídlo končí v unikátní kuchyni, která je po generální rekonstrukci v letech 2015 až 2016 opět přístupná veřejnosti. Návštěvníky překvapí především svou rozlehlostí, protože je v ní místo nejen pro přípravu jídla, ale i dostatečný prostor pro stolování. Což vede k domněnce, že se zde skutečně jedlo, a to nejen personál hradu, ale možná i panstvo.

Hospodyňky jistě ocení poměrně vyspělou techniku pomáhající tehdejším kuchařům. Nechybí tu například ohřívárna nahrazující dnešní mikrovlnné trouby, ani automatický gril, rychlovarná konvice zasazovaná do ohniště sporáku či pražička kávy. Najdeme zde i speciální troubu na pečení ryb a mnoho pozoruhodných kusů nádobí. Nepříjemnou práci s umýváním nádobí usnadňoval moderní dvojdřez s tekoucí vodou. Skutečně velkolepý je dochovaný historický hmoždíř velkosti malého sudu.

Kuchyně je přístupná veřejnosti nejen při prohlídce technického zázemí, ale i při běžných prohlídkách hradu. Nově je na hradě k vidění také obrovská tapiserie nazvaná Ideální krajina a také dětské pokoje posledních Lichtenštejnů. Jejich obyvatelé nedávno hrad navštívili a podle kastelánky jsou upraveny i podle jejich vzpomínek. 

Státní hrad Šternberk se nachází přímo v centru stejnojmenného města na Olomoucku. K parkování je možné využít placené parkoviště v centru nebo u haly Ecce Homo, kde je parkování zdarma. Vlaky a autobusy sem míří z Olomouce a některých okolních měst. Cyklisté se do Šternberka dostanou po cyklotrasách č. 6009 a 6106.

Bezbariérový přístup má pouze základní okruh - Lichtenštejnské sbírky. Pro vozíčkáře je k dispozici parkování v prostorách hradního parku. Nástup na prohlídku je pak možný z prostoru pod věží. Doprovod a parkování je možné dohodnout při nákupu vstupenek. Bezbariérový vstup není určen pro kočárky s dětmi.

Více informací včetně vstupného a otevírací doby najdete na www.hrad-sternberk.cz

autor: kbz
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři