V Jáchymově vybudovali umělou štolu. Přibližuje způsob těžby radonové vody a nerostů v dole Svornost

11. prosinec 2021

Jáchymov v Karlovarském kraji má spoustu historických prvenství. Od stříbrných tolarů, přes objevy Marie Curie-Sklodowské, až po první radonové lázně na světě. Za všemi těmito úspěchy stojí těžba nerostů v jáchymovských dolech. Nejstarším a dosud funkčním je důl Svornost. Ten sice není možné navštívit, ale v lázeňském hotelu Astoria byla pro zájemce vybudována umělá prohlídková štola.

Důl Svornost je jedním z nejstarších uranových dolů na světě. Již v 16. století v něm mlátkem a želízkem dobývali horníci stříbrné žíly. Stříbro z nich vytěžené udělalo svého času z Jáchymova druhé nejlidnatější město Českého království. Od poloviny 19. století se tu těžily pouze uranové rudy. Těžbu nerostů postupem času vystřídala těžba radonové vody. Ta má blahodárné účinky na lidský organismus a léčí se s ní především nemoci pohybového aparátu a bolestivé stavy. Za unikátní lázeňskou léčbou přijíždějí do zdejších radonových lázní lidé z celého světa.

Voda s obsahem radonu se čerpá z nejhlubšího patra dolu Svornost, z hloubky 500 metrů pod zemí. I přes velký turistický zájem není možné důl běžně navštívit, a to především kvůli jeho provozu a také radioaktivitě. A právě z tohoto důvodu byla vybudována nová, umělá štola Astoria, která formou interaktivní výstavy představuje historii i současnost těžby v dole Svornost.

Její provoz byl zahájen v letošním roce v rámci nového Návštěvnického informačního centra v lázeňském hotelu Astoria. Komentovaná prohlídka trvá hodinu a návštěvníci ji absolvují v ochranném obleku a přilbě. Kromě autentických artefaktů z dolu Svornost se tu setkají s nerosty, nástroji nezbytnými pro těžbu, autentickou krápníkovou výzdobou a dalšími zajímavostmi.

Své místo tu má i patronka horníků svatá Barbora

Prohlídka končí v důlní aule, z níž se díky dokumentárnímu filmu Magické místo Jáchymov virtuálně přenesou do skutečného podzemí dolu Svornost. Zážitek z návštěvy dolu si tak nyní mohou návštěvníci užít bez klaustrofobického pocitu, bez podstoupení rizika závalu či negativních vlivů ozáření.

Spustit audio