V Jesenici u Rakovníka parta kamarádů vytvořila český rekord!

15. leden 2020

Tým deseti šipkařů ve složení: Milan Čížek, Simona Mrázová, Petr Vajce, Stanislav Odermatt, Zdeněk Havel, Vlastimil Karban, Zdeněk Švejkovský, Jaroslav Mutínský st., Jaroslav Mutínský ml. a Vladimír Žebrakovský, vydržel bez přestávky hrát po dobu 24 hodin hru 501 ve variantě Master out dvojic.

Dvojice se pravidelně střídaly po odehrání 10 legů, přičemž sedící hráči zajišťovali veškerý servis, zápisy jednotlivých her, evidenci vysokých zavření, ale také občerstvení. Dohromady se podařilo odehrát 318 legů. Rekordní hra proběhla ve dnech 17.–18. května 2019 v hasičské zbrojnici v Jesenici u Rakovníka, i díky podpoře města a dalších sponzorů a kamarádů.

Milan Čížek, organizátor akce a jeden z hráčů, říká: „Začátkem loňského roku jsme se s několika šipkaři rozhodli udělat něco netradičního. Turnajů v šipkách v Jesenici proběhlo už několik desítek, a tak jsme si řekli, že by to chtělo něco víc. Napsal jsem do Agentury Dobrý den v Pelhřimově, aby mi zaslali výčet rekordů v šipkovém sportu. Pročetli jsme ho, dali hlavy dohromady a rozhodli se, že se pokusíme vytvořit český rekord ve hře 501 Master out dvojic na jeden displej, a po dobu 24 hodin odehrát 250 legů, čili her.

Nejdůležitější, a také, jak se brzy ukázalo, velmi nesnadné, bylo, dát dohromady 10 spolehlivých lidí, kteří se nezaleknou překážek a od projektu neustoupí. Podařilo se. Nejlepším místem pro konání netradiční akce se jevila místní hasičárna (děkujeme za půjčení). A začali jsme trénovat…

V pátek 17.5.2019 ve 20 hodin jsme akci za přítomnosti komisaře z Agentury Dobrý den zahájili… a v sobotu 18.5.2019 jsme se stali držiteli nového českého rekordu. Náš cíl, 250 legů, jsme dokonce překonali o neuvěřitelných 68 her! Zvládli jsme to, vyčerpaní, ale šťastní.“

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.