V jihlavském Muzeu Vysočiny si můžete vyzkoušet hry, které lidé hrávali ve středověku

17. duben 2019
Česko – země neznámá

Člověk je tvor hravý, a tak jistě nikoho nepřekvapí, že si lidé hráli už v pravěku. A hrají si dodnes. Jen se možná trochu změnily jejich hračky. I když, jak které. V jihlavském Muzeu Vysočiny se můžete podívat do Světa středověkých her a dokonce si některé z nich i vyzkoušet.

„Jsou to hry, které hráli obyvatelé celé středověké Evropy,“ představuje výstavu její kurátor Aleš Hoch. Lidé už tehdy znali deskové hry, které často a rádi hráli o peníze. A už tehdy existovalo něco, čemu dnes říkáme regulace hazardních her.

Samozřejmě také existovaly i pohybové hry. Vyšší vrstvy měly rytířské turnaje a obyčejní lidé pak například míčové hry typu baseballu nebo hokeje. Dokazují to nejen dobové iluminace, ale i archeologické nálezy.

Na jihlavské výstavě jsou ve vitrínách k vidění originály archeologických nálezů, mezi kterými nechybí třeba koule na hru, která se podobá dnešnímu petangu. Jsou tam i šachy, kuličky nebo kostky. Už ve středověku lidé hráli deskovou hru mlýn, kterou nezměněnou známe dodnes. „Hrací desky mlýnu jsou známé už z doby bronzové,“ dodává Aleš Hoch. Nejstarší dochovanou hrou jsou takzvané astragály. Zvířecí kůstky, se kterými lidé házeli podobně, jako my dnes s kostkami.

Výstava Svět středověkých her má i svou interaktivní část. Tam si návštěvník může některé z dobových her vyzkoušet. Je zajímavé, že většinu z nich známe z dětství. Jsou tu kuličky i s důlkem, dřevěné chůdy, petang, ale i předchůdce dnešních kuželek. „Ve středověku to byly opravdu kužele,“ říká Aleš Hoch.

Ke sportovním hrám tehdy patřila i střelba z kuše. I tu si odvážní návštěvníci mohou zkusit. Jako terč slouží papíroví ptáci a veverky na větvi. Hudební hry pak zastupuje žaltář. Strunný nástroj, který je v muzeu vybavený i jednoduchým návodem k vybrnkání známých dětských melodií.

Výstava končí replikou středověké krčmy, kde si každý může u stolu zkusit hrát v kostky nebo onen dávný mlýn. Pravidla všech her jsou samozřejmě k dispozici na informačních panelech.

Spustit audio